Predsednik Nikolić na prijemu kod Elizabete II
Foto: Beta

Predsednik Nikolić na prijemu kod Elizabete II

Politika -
Nikolić je na prijem došao sa suprugom Dragicom, a osim predsednika Srbije, kod kraljice se okupilo skoro 100 svetskih lidera

LONDON - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je večeras prijemu koji je uoči svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu priredila kraljica Elizabeta II. Nikolić je na prijem došao sa suprugom Dragicom, a osim predsednika Srbije, kod kraljice se okupilo skoro 100 svetskih lidera, koji će večeras prisustvovati otvaranju Igara.

Predsednik Srbije je ranije danas u "opuštenoj, sportskoj" garderobi obišao glavni grad Velike Britanije, London, brodom se provozao po Temzi a novinarima kasnije rekao da je sve vreme mislio o Beogradu. "Ovo je grad koji traje i trajaće vekovima. Ipak, neprekidno smo supruga i ja govorili o Beogradu koji možda ima i bolje predispozicije za život na vodi a nije ih iskoristio", rekao je Nikolić koji se pred novinarima u srpskom paviljonu pojavio u sportskoj teget jakni, bez kravate i u bež mokasinama.

Nikolić je poželeo danas sreću našim sportistima koji učestvuju na 30. Olimpijskim igrama u Londonu i poručio da se na Igrama pobeđuje zbog sebe i zbog Srbije. "Jedva čekamo da jedan među nama stane pred milijardama na postolje", poručio je Nikolić sa otvaranja "Paviljona Srbija" u Londonu, gde će tokom Igara naša zemlja biti predstavljena na više načina, za razliku od sportskih borilišta na kojima će pokazati svoju sportsku snagu.

Predsednik Srbije istakao je da od srpskog olimpijskog tima očekuje da u Londonu osvoji jubilarnu 100. medalju, ali i da prebaci tu trocifrenu brojku. On je dodao da su sportisti dragulji koji na najbolji mogući način predstavljaju našu zemlju. U prostoru "Paviljona Srbija" tokom OI biće postavljena izložba o 100 godina olimpizma u Srbiji, a posetioci će moći da vide dela eminentnih srpskih umetnika, kao i specijalne programe promocije Srbije u inostranstvu i turističke prezentacije.

Svečana ceremonija otvaranja OI u Londonu biće održana večeras od 21:12 po našem vremenu. Ovu manifestaciju osmislio je poznati Oskarovac Deni Bojl, a ceremonija bi trebalo da traje oko tri sata. Troškovi ceremonije iznosiće oko 36 miliona evra. Zastavu Srbije na otvaranju nosiće teniser Novak Đoković. Srbiju će u Londonu predstavljati 115 sportista koji će se takmičiti u 15 sportova.

Kako je Tanjugu rečeno u Predsedništvu, Nikolić će u subotu, 28. juna, bodriti srpske odbojkašice u meču sa Kinom, a zatim i reprezentativce u streljaštvu, dok je za veče planiran koktel u ambasadi Srbije - na kojem se očekuju srpski sportisti, predstavnici dijaspore i diplomatskog kora. U nedelju, Nikolić će obići srpske sportiste u Olimpijskom selu, a zatim će pratiti vaterpolo meč Srbije i Mađarske i rukometnu utakmicu protiv Španije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja