ČESTITKA IZ KINE: Si Đinping čestitao Vučiću i srpskom narodu Dan državnosti
Foto: Predsedništvo Srbije

56. minhenska bezbednosna konferencija

ČESTITKA IZ KINE: Si Đinping čestitao Vučiću i srpskom narodu Dan državnosti

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj se, uz čestitke i najbolje želje Vučiću i prijateljskom srpskom narodu, ističe da su, uz zajedničke napore obe strane, kinesko-srpski odnosi u "punom zamahu procvata".

"Poslednjih godina, pod Vašim rukovodstvom, Srbija neprekidno postiže nove rezultate u izgradnji države, stabilno napreduje strategija reindustrijalizacije, razvoj ekonomije se ubrzava, standard života naroda se podiže", piše u čestitki kineskog lidera.

Si Đinping, dalje, konstatuje da su "važni projekti o kojima smo se zajedno dogovorili već postigli pozitivne napretke". "Međusobno političko poverenje se učvršćuje, međusobno se čvrsto podržavamo oko vitalnih interesa i važnih pitanja. Nedavno ste izrazili saosećanje i podršku borbi Kine sa korona virusom novog tipa, što je još jednom pokazalo čelično prijateljstvo zajedničke sudbine dve zemlje", piše u čestitki predsednika Kine.

Si Đinping navodi i da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i da je spreman da zajedno sa Vučićem, uz vođstvo zajedničke izgradnje inicijative Pojas i put i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, podigne "sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo".

"Očekujem da se ponovo sretnem sa Vama u aprilu ove godine, da zajedno diskutujemo o razvoju kinesko-srpskih odnosa i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Želim vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje", navodi se u čestitki predsednika Si Đinpinga.

Vučić: Najbolji odnosi sa Rusijom i Kinom, nastavljamo EU put

Vučić je poručio danas, u izjavi novinaru ruske televizije u Minhenu, da će Srbija nastaviti da održava najbolje odnose i saradnju sa Rusijom i Kinom, po ugledu na zemlje koje imaju mnogo veću razmenu sa Rusijom od nas, ali da će nastaviti i svoj evropski put.

Vučić je u Minhenu, u pauzi Minhenske bezbednosne konferencije, odgovarao na pitanja novinara, a osim predstavnika medijskih kuća iz Srbije i regiona, njegovo izlaganje su pratili i novinari stranih medija.

Novinar ruske televizije pitao je predsednika Srbije da prokomentariše slogan minhenske konferencije "westlešneš", što znači nestanak značaja Zapada, kao i komentare koji su se mogli čuti da je Rusija destabilizirajući faktor.

Vučić mu je odgovorio, kako je preneo, isto što i mnogim investitorima sa kojima se sastao, a koji su ga pitali o uticaju Rusije i Kine, te kojima je govorio da njihove zemlje imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa Rusijom, a posebno sa Kinom, od Srbije.

"Vi imate benefite te saradnje za vaš narod, a neki od vas nama ne dozvolajvaju da uradimo isto... Mi ćemo odrzati najbolje odnose sa Kinom i Rusijom, nastavićemo veoma dobru saradnju, to se neće promeniti, iako svi znaju da smo na evropskom putu", rekao je Vučić.

Ističe da Srbija neće promeniti svoju politiku, koja joj je, kaže, obezbedila i dobre rezultate u ekonomiji i dobro pozicioniranje u svetu.

"To ne govorim samo za rusku televiziju, već i za sve regionalne televizije, vidim ovde i mnoge kamere iz EU zemalja, što me ne zanima. Ovo je srpska politika i mi ćemo je nastaviti", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je nakon što je dao izjavu medijima na svoj zvaničan instragam profil postavio fotografiju na kojoj se vidi veliki broj novinara i napisao: "Veliko interesovanje stranih medija za srpske stavove".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track