PATRIJARH I VUČIĆ SA SRBIMA IZ REGIONA: Srbija pred velikim političkim iskušenjem kad je ekonomski najsnažnija!
Foto: Printscreen/Instagram buducnostsrbijeav

sastanak u predsedništvu

PATRIJARH I VUČIĆ SA SRBIMA IZ REGIONA: Srbija pred velikim političkim iskušenjem kad je ekonomski najsnažnija!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić sastao se jutros s predstavnicima Srba iz regiona.

- Mi smo se na Sretenje okupili i saslušali jedni druge. Srbija je pred velikim političkim iskušenjima i to u momentu kada je ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina. Uspeli smo nešto što smo sanjali decenijama. Govorili smo o neophodnosti jedinstva i solidarnosti i da uvek budemo uz svoj narod i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Srbiji je neophodan mir više od svega, ali i vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. I u tome se krije najveći uspeh Srbije. Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, ali i naš narod u Crnoj Gori kroz sve institucije i borićemo se da očuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona i dodao da smo uspeli nešto što smo sanjali decenijama.

- U ovom trenutku najpotrebniji nam je mir, da nam se deca rađaju - rekao je Vučić dodajući da nije ni kukavica ni plašljivac ali da u ovom trenutku treba da sačuvamo mir.

On je rekao da je to tek sad shvatio, a "mnogi će reći mnogo si pametan kako si to tek sad video", da Tači u trenutku kad je uvodio takse nije bio sam, da se niko iz sveta protiv toga nije bunio, kao što ni onaj ko je smislio nekakvu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori nije bio sam kad je to smišljao"...

- Neko iz sveta nije hteo da Srbija ekonomski bude mnogo ispred regiona nego samo malo, otud takse... Kako mi možemo da budemo krivi za takse - rekao je Vučić dodajući da je Srbija finansijski mnogo izgubila uvođenjem taksi.

On se zahvalio patrijarhu Irineju na ovozemaljskom razumevanju činjenica i podršci, te naglasio da smo mali ali da ćemo slušajući pouke patrijarha ostati jedinstveni.

foto: Kurir TV

Obraćanje patrijarha Irineja

Posle održanih sastanaka, prvi se novinarima obratio patrijarh srpski gospodin Irinej koji je svima poželeo srećan praznik Sretenje i dodao da su baš na ovaj praznik održani sastanci sa našom braćom koja žive van Srbije.

1 / 15 Foto: Kurir TV

- Srbija se nalazi u iskušenju, ali to nije ništa novo - rekao je patrijarh dodajući da moramo biti jedinstveni u najpunijem smislu reči jer nismo veliki narod i jedino možemo opstati u situaciji ovakve svetske politike jedino ako smo jedinstveni u dobrom a ne u rđavom - rekao je patrijarh.

Obraćanje Andrije Mandića

Potom se okupljenima obratio Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore.

foto: Kurir TV

- Zadovoljni smo sastankom koji smo imali kod našeg domaćina, predsednika Srbije Vučića i mnogo smo srećni što je konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala posle ovih poznatih dešavanja u Crnoj Gori.

Pozvali smo čitav naš narod na uzbunu, saopštili da smo ugroženi i mi i naša crkva i naš se narod odazvao... Zahvalni smo svima njima, koji su u ovim teškim vremenima za deo srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori i za eparhije SPC stali zajedno s nama, rame uz rame... Što bi rekao Njegoš: Svoj svojega nikad puštat neće...

Obraćanje Milorada Dodika

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik rekao je da je ovaj vid foruma kakav je danas održan dobra ideja i da ga pozdravlja kao i da je srećan što je tu bio i patrijarh Irinej, kao i što su predstavnici iz RS imali priliku da dođu i upoznaju ostale sa novonastalom situacijom u BiH.

foto: Kurir TV

Dodik je rekao da je za RS pređena crvena linija jer je u međuvremenu doneto nekoliko odluka Ustavnog suda u BiH kojima je izvršen atak na imovinu Srpske a čija je posledica urušavanje Republike Srpske.

Dodik je rekao da je ovim pređena crvena linija, a sve to podržavaju zapadne zemlje, te da RS treba da ide svojim putem i da odluči o svojoj samostalnosti.

1 / 5 Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Prvi je bio susret sa predstavnicima srpskih organizacija iz Crne Gore.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Srba iz regiona. Sastanku su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track