Najnovije vesti

DODIK REKAO SVOJE POSLE SASTANKA U PREDSEDNIŠTVU: Promena strukture Ustavnog suda BiH ili referendum o statusu RS
Foto: Kurir TV

Andrićev venac

DODIK REKAO SVOJE POSLE SASTANKA U PREDSEDNIŠTVU: Promena strukture Ustavnog suda BiH ili referendum o statusu RS

Politika

BEOGRAD - Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas u Beogradu da Srbi u Republici Srpskoj, nakon daljeg pokušaja unitarizacije BiH, imaju dve mogućnosti - ili promenu struktura Ustavnog suda BiH, u kome više neće biti stranih sudija, ili referendum o statusu Republike Srpske.

Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji I predsedniku Aleksandru Vučicu na pozivu da prisustvuje današnjem sastanku, te dodao da mu je srpski predsednik predočio da su mir I stabilnost regiona najvažniji.

- Mi podržavamo Srbiju I njenu politiku, zahvalni smo za podršku i razumevanje koje nam ona pruža, ali mi imamo naše institucije i sami ćemo donositi odluke, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora predsednika Srbije sa Srbima u regionu.

Istakao je Republika Srpska neće doneti nijednu ishitrenu odluku, koja bi mogla da posluži za pokušaj destabilizacije i sve će, kako je kazao, raditi kroz institucije sistema RS.

- Narod će o statusu Republike Srpske odlučiti na referendumu, bez obzira koliko su nam ga do sada osporavali, rekao je Dodik.

Istakao je da je očuvanje mira i stabilnosti u redu, ali je ukazao da dođe trenutak kada narod više ne može da izdrži. Ne želi kaže da za pet godina ispadnu glupi i da neko napiše da su nas prevezli žedne preko vode.

Naveo je da je najnovija odluka Ustavnog suda, koji Republika Srpska ne priznaje, o poljoprivrednom zemljištu posledica ranije donete deklaracije bošnjačke Stranke demokratke akcije, s ciljem da se uruši Republika Srpska.

Počeli su, podsetio je, sa simbolima, a sada su prešli I na imovinu, jer ovom odlukom imovina RS je poništena I sada sve pripada BiH.

Za Republiku Srpsku je to, kazao je, pređena crvena linija, a odluku, dodao je, podržavaju zapadne zemlje I međunarodni predstvnici. Njihov jedini cilj je, ukazao je, urušavanje Republike Srpske, a to je, ponovio je, neprihvatljivo.

- Iskoristićemo sve naše institucionalne mogućnosti, NSRS I kroz zajedničke institucije naći rešenje. Crvena linija je pređena, Republika Srpska treba da ide svojim putem I u narednom periodu odluči o svojoj samostalnosti, naveo je Dodik.

Pokušaj da se napravi unitarna BiH, koja bi bila zemlja muslimana, istakao je Dodik za Republiku Srpsku je neprihvatljivo. U prilog tome, podsetio je na raniju izjavu lidera Bošnjaka Bakira Izetbegovića koji je rekao da je njihov mehanizam Ustavni sud. Mehanizam za urušavnje Republike Srpske je Ustavni sud, zaključio je Dodik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track