VUČIĆ IDE U SAD: Imaću prave susrete, neću biti na marginama
Foto: Marina Lopičić

o poseti americi

VUČIĆ IDE U SAD: Imaću prave susrete, neću biti na marginama

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u Vašingtonu, gde putuje za sedam dana, na Svetski jevrejski kongres, na kome će govoriti i predsednik SAD Donald Tramp, imati važne razgovore sa visokim američkim zvaničnicima o daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD.

Dodaje da još nisu potvrđeni svi sastanci, ali da je moguć susret sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, potpredsednikom Majkom Pensom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O Brajanom, kao i da će imati susrete i sa drugim ljudima.

"To će biti važni susreti za nas, da dalje unapređujemo odnose sa SAD".

"Dobio sam priliku, tamo će govoriti svi važniji Amerikanci, čak i predsednik Tramp. Neću ja biti tamo 'na marginama' skupa, već ću imati prave susrete", kazao je predsednik Srbije za Tv Prva.

Sa Amerikancima, ističe, nije lako razgovrati, ali bar znate na čemu ste.

"Sa drugima mi je mnogo teško i da znam na čemu sam. Iako imam ogromno iskustvo u svemu tome, imam i tremu i strah", kaže Vučić.

Objasnio je da je pozvan da ide na taj veoma važan kongres zbog svega što je Srbija uradila po pitanju Jevreja.

"Mi smo jedna od retkih zemalja koja je donela zakon o povraćaju imovine za Jevreja odnosno njihove nalsednike", rekao je Vučić podsetivši da je na dan obeležavanja Holokausta okačio zastavu sa Davidovom zvezdom na zgradu Predsedništva Srbije.

Vučić je podsetio i na zajedničko stradanje Srba i Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik će par dana posle posete Vašingtonu otići u Berlin i kaže da isto ima tremu i zbog odlaska na sastanak sa Angelom Merkel.

"Imam i tremu i strah i pred odlazak kod Merkel, brinem za svaku reč. Da ne pogrešim nešto i da izvučem najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo", dodao je Vučić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track