Nikolić razgovarao sa Tercijem
Foto: Tanjug

Nikolić razgovarao sa Tercijem

Politika -
Šef italijanske diplomatije tokom dana će se sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Italije Đulijano Terci doputovao je danas u Beograd a na početku posete primio ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Šef italijanske diplomatije, prvi strani zvaničnik koji dolazi u Beograd posle formiranja vlade Srbije, tokom dana će se sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Kako je ranije saopštila je ambasada Italije u Beogradu, Terci bi trebalo da se sastane i sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Glavne teme razgovora biće, kako se očekuje, evropske integracije Srbije, nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i regionalna i bilateralna saradnja.

Posebna pažnja biće posvećena italijanskim investicijama u oblasti industrije, energetike i finansijskih i osiguravajućih usluga, navedeno je u saopštenju italijanske ambasade.

Italijanski premijer Mario Monti i Terci su prošle nedelje, u čestitkama Dačiću i Mrkcihu povodom njihovog stupanja na nove dužnosti, poručili da će zvanični Rim nastaviti da podržava našu zemlju, pre svega na planu evrointegracija.Oni su podsetili na duboke prijateljske veze između italijanskog i srpskog naroda, kao i na intenzivne ekonomske i trgovinske odnose u okviru strateškog partnerstva između Italije i Srbije.

Nikolić i Terci: Loše ukoliko bi EU iznela nove uslove

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i italijanski šef diplomatije Đulijo Terci ocenili su danas u Beogradu da bi bilo izuzetno loše za sve ukoliko bi Evropska unija naknadno iznela neke nove uslove za priključenje Srbije, saopštila je pres služba predsednika. U saopštenju nakon razgovora navodi se da je Srbija spremna da prihvati sugestije Evropske unije i otkloni propuste u reformi pravosuđa, sprovođenju borbe protiv korupcije i kriminala i rešavanju problema spornih privatizacija.

Terci je rekao da Italija podržava Srbiju u njenim nastojanjima da što pre postane punopravni član Evropske unije, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu pomoć u nastavku dijaloga sa Prištinom. Nikolić je Terciju preneo da će politika Srbije ubuduće biti vrlo transparentna, kada je u pitanju Kosovo, da će Srbija insistirati da se osigura puna bezbednost i mir za sve građane pokrajine, kao i da neće pristati na nezavisnost tog dela Srbije.

Takođe, predsednik Nikolić je dodao da će se napraviti jedinstvena strategija za Kosovo i Metohiju, iza koje će stati Srbija, i u čijoj izradi će se konsultovati svi relevantni politički subjekti u našoj zemlji.

Nikolić je Terciju saopštio da je problem dosadašnjih pregovora bio u tome što predstavnici Srbije nikada ništa za državu nisu tražili, već su samo pravili ustupke i da zato očekuje od nove vlade da uskoro izađe sa elaboratom u kome će dati "naše tumačenje" do sada postignutih sporazuma. Ministar Terci je izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa Srbije i Italije i posebno istakao zainteresovanost za saradnju na polju energetike i da je Italija voljna da uloži sredstva u zajedničke projekte sa Srbijom, na izgradnji hidroelektrana na Ibru i srednjem toku Drine.

Nikolić je zahvalio gostu na strateškom partnerstvu koje Italija ima sa Srbijom i na investicijama koje je do sada ostvarila u Srbiji. On je naglasio da su perspektive za razvoj saradnje Srbije i Italije ogromne i istakao da Srbija računa na podršku Italije i u svom daljem putu ka Evropskoj uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja