NOVI PREDSTAVNIK EU ZA DIJALOG: Lajčak od sutra posrednik između Beograda i Prištine
Foto: AP / Vadim Ghirda

Imenovanje

NOVI PREDSTAVNIK EU ZA DIJALOG: Lajčak od sutra posrednik između Beograda i Prištine

Politika -

Lajčak će mandat početi 2. aprila, dan pošto bi ambasadori EU trebalo da daju zeleno svetlo za njegovo imenovanje

Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sutra stupa na dužnost specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, čime počinje njegov jednogodišnji mandat.

Lajčak za naš list nije želeo da precizira šta će biti njegov plan u posredovanju između Beograda i Prištine.

- Rano je još za novinare, hvala na interesovanju - kratko nam je rekao.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da je Lajčak iskusni poznavalac regiona, koji je na početku ovog veka bio ambasador u Beogradu. Podseća da EU podržava kosovskog premijera Aljbina Kurtija u stavu za ukidanje takse po principu reciprociteta, što Srbiji ne odgovara.

- Mora da nastupa po mandatu, statusno neutralno, i to je jedino što je za Srbiju prihvatljivo. To što dolazi iz Slovačke, koja nije priznala nezavisnost Kosova, neće imati posebnog uticaja jer je u obavezi da sledi objedinjenu politiku EU - navodi diplomata i dodaje da je EU u prethodnih pet godina propustila priliku da napravi rezultat.

Prema dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, Lajčak će mandat početi 2. aprila, dan pošto bi ambasadori EU trebalo da daju zeleno svetlo za njegovo imenovanje.

Protiv izbora Lajčaka na novu funkciju posebno se zalagao predsednik Kosova Hašim Tači, ističući da je Lajčakova misija na Kosovu „zamišljena da propadne zbog njegove opredeljenosti da spreči Slovačku da prizna Kosovo“.

Kurir.rs/ K. V. Foto: : AP / Vadim Ghirda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track