MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ POMAGALA SAVETIMA: Vežbala sam s građanima i duboko disanje
Foto: Zorana Jevtić

pomoć

MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ POMAGALA SAVETIMA: Vežbala sam s građanima i duboko disanje

Društvo -

Obavila sam 24 razgovora, a kada sam prekinula, videla sam još 375 propuštenih poziva. Najmlađa osoba koja je zvala ima 17 godina, a najstarija 68

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, po profesiji specijalista neuropsihijatrije, ponudila je građanima svoju stručnu pomoć u ova teška vremena - mogu da je zovu svakog dana telefonom i obrate se za savet, a kako je preksinoć, prve večeri, bilo čak 399 poziva, ideja je, kaže, opravdala samu sebe.

Dejanovićeva na početku razgovora za Kurir podseća da građani mogu da je zovu svake večeri od 21 do 22.30, na broj 064/8737-322 i da je ona tu da im da savet kako da prevaziđu probleme.

- Obavila sam 24 razgovora, a kada sam prekinula, videla sam još 375 propuštenih poziva. Najmlađa osoba koja je zvala ima 17 godina, a najstarija 68. Svi su se interesovali kako da psihološku tegobu reše bez lekova. Radili smo vežbe disanja, savetovala sam ih kako da organizuju vreme... Meni se čini da su sagovornici zadovoljni - kaže Dejanovićeva i dodaje da su ljudi koji su zvali sve vreme mogli da je gledaju preko Vajbera, kao i ona njih, odnosno one koji su to želeli.

- Kad su u pitanju panični napadi, vežbali smo duboko disanje, kako da se koncentrišu na nešto drugo, a ne strah. Najviše smo pričali o nesanici, strahovima, tuzi, osećaju bespomoćnosti - kaže Dejanovićeva i izdvaja neke od konkretnih primera:

- Zove me majka koja je razvedena, ima dete od četiri godine, živi s njim i roditeljima u 40 kvadrata. Roditelji su u kuhinji u izolaciji, dete u sobi, a ona između njih, u sendviču, brine o svemu. Kaže: „Šta ako samo padnem?“, ima nesigurnosti, treba joj dati životni savet. Rekla sam joj da će iz svega izaći još jača.

Kurir.rs/ K. Blagović Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track