VUČIĆU POZLILO: Predsednik danima nije spavao, stigli ga premor i stres!
Foto: Marina Lopičić

iscrpljen

VUČIĆU POZLILO: Predsednik danima nije spavao, stigli ga premor i stres!

Politika -

Ne oseća se dobro: Aleksandar Vučić nije mogao da prisustvuje konferenciji zbog lošeg zdravstvenog stanja, rekao Mali

Ministar Siniša Mali je na početku konferencije za medije rekao da je program trebalo da predstavi predsednik Aleksandar Vučić, ali da on nije mogao jer se nije osećao dobro. Kako Kurir saznaje od njegovih saradnika, razlog odsustva je premor.

- Predsednik je premoren i pod stresom zbog cele situacije i danonoćnog angažmana na merama da se sačuvaju životi građana - kaže naš izvor.

foto: Instagram Budućnost Srbije

Vučić je inače hronični bolesnik koji ima kardiovaskularne probleme, visok pritisak i koji ovih dana, prema rečima njegovih najbližih saradnika, gotovo uopšte ne spava i stalno je pod stresom.

Inače, Vučić je juče u telefonskom razgovoru sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem uspostavio dogovor o korišćenju do 15 miliona evra za hitne potrebe u borbi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, ta suma dolazi „iz tekućih ugovora sa UNOPS i UNDP i programa podrške za evropske integracije“.

foto: EPA

Još sredstava

Varhelji je naložio razmatranje korišćenja preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da, uz saglasnost Vlade Srbije, bude preusmereno do 57,6 miliona evra iz programa, koji su inicijalno opredeljeni za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe. Predsednik Srbije zahvalio je Verheljiju na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama EU koje su najteže pogođene koronavirusom. On je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći EU kroz finansiranje hitne nabavke medicinske opreme, kao i za finansiranje kargo letova kojim se oprema doprema. Vučić je rekao da Srbija računa na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica kovida-19.

Varhelji je izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja. Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama.

Paket za Balkan

Inače, gotovo mesec dana nakon početka krize izazvane pandemijom kovida-19, EU je objavila paket podrške zapadnom Balkanu od 38 miliona evra trenutne pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmeravanje 374 miliona evra za društveno-ekonomski oporavak nakon krize.

Jadranka Joksimović

NOVAC EU ZA DOPREMANJE MEDICINSKE OPREME

foto: Zorana Jevtić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović obratila se Delegaciji EU u Srbiji sa molbom da se iz sredstava programa civilne zaštite i jačanje otpornosti na katastrofe koji sprovodi UNDP, u vrednosti od 7,5 miliona evra, obezbedi dodatna logistička podrška za 10 letova teretnih aviona koji će prevoziti medicinske uređaje i opremu u Srbiju i zahvalila na podršci EU. Podsetimo, 20. marta je potpisan sporazum kojim je obezbeđena neophodna podrška EU u iznosu od 7,5 miliona evra za realizaciju programa kojim se obezbeđuje hitna podrška Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Kurir.rs/ K. V. Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track