PALMA SE SETIO SVOJIH VOJNIČKIH DANA: Nije svako mogao da bude Titov gardista (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

podsetio da je crveni pasoš sfrj bio jedan od najcenjenijih u svetu

PALMA SE SETIO SVOJIH VOJNIČKIH DANA: Nije svako mogao da bude Titov gardista (FOTO)

Politika -

Na današnji dan pre 40 godina umro je predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito. Sećajući se tog vremena predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je rekao da je oktobra 1979. godine potpisao Zakletvu Vojsci SFR Jugoslavije kao gardista - artiljerijski izviđač, u kasarni "Katarina" u Puli.

Služeći vojni rok nekoliko puta je bio i na Brionima, koji su bili omiljeno mesto za odmor i rezidencija Josipa Broza Tita. "Uvek sa ponosom ističem da sam služio vojsku u Titovoj gardi jer tada nije svako mogao da bude pripadnik garde. Gardisti su morali da imaju besprekornu biografiju od pradede, dede, do oca, zadnja tri kolena. Vest o smrti Josipa Broza Tita zatekla me je na služenju vojnog roka i bila je veliki šok za nas vojnike."

Palma je rekao da je crveni pasoš bivše SFRJ bio jedan od najcenjenijih u svetu i da mu je jako drago što se današnji crveni pasoš Republike Srbije sve više ceni u svetu.

Fotografija prikazuje kako vojnik - gardista Dragan Marković potpisuje zakletvu Vojsci SFR Jugoslavije u kasarni u Puli oktobra 1979. godine.

foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja