UŽIVO KORONA: 93 nova, još 4 umrla, minimalac 7. i 8. maja, vlada prihvatila predlog da se ukine vanredno stanje
Foto: Covid19.rs Printscreen, Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/Jaroslav Pap, Zorana Jevtić, Dado Đilas, Shutterstock

vanredNo stanje u srbiji

UŽIVO KORONA: 93 nova, još 4 umrla, minimalac 7. i 8. maja, vlada prihvatila predlog da se ukine vanredno stanje

Društvo -

* Predsedniku i vladi upućen predlog za ukidanje vanrednog stanja

* Evo kako do 100 evra

SRBIJA - U Republici Srbiji su do 15 časova 4. maja 2020. godine registrovana ukupno 93 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 4.550 osobe od kojih su 93 testa bila pozitivna. Na respiratoru su trenutno 53 pacijenta. Izlečeno je 1.574 ljudi.

foto: Covid19.rs Printscreen

U Srbiji su od korona virusa preminule još 4 osobe, tako da je ukupan broj žrtava 197, saopšteno je na konferenciji.

Time je broj zaraženih porastao na 9.557, a preminulih na 197, dok je smrtnost 2,06 odsto. U poslednja 24 časa testirano je 4.550 osoba, ukupno 106.461. Hospitalizovane su 2.023 osobe. Najvise obolelih je u Beogradu - 26,75 odsto i u Nišu - 13,56 odsto.

foto: AMG

19.43 - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je večeras da je za povratak u vrtiće od iduće nedelje prijavljeno 25 odsto dece od ukupnog broja, i da su predškolske ustanove za to spremne. Beograd u gradskim vrtićima ima oko 58.000 dece, a u privatnim oko 20.000, i do danas u 15 sati u gradske vrtiće prijavilo se 13.535 dece, tako da sa privatnim vrtićima u ponedeljak očekujemo oko ukupno 20.000 dece, rekao je Vesić gostujući u Beogradskoj hronici.

Naveo je da se u naredni ponedeljak 5.890 zaposlenih u vrtićima vraća na posao, i da je sve pripremljeno, odnosno prostorije dezinfikovane, dvorišta tretirana zbog krpelja i da je obavljeno i sve drugo što je potrebno za normalan rad.

15.15 - Vlada Srbije prihvatila predlog za ukidanje vanrednog stanja i uputila ga Skupštini na usvajanje.

15.00 - Presek stanja u 15 časova. U Republici Srbiji su do 15 časova 4. maja 2020. godine registrovana ukupno 93 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 4.550 osobe od kojih su 93 testa bila pozitivna. Na respiratoru su trenutno 53 pacijenta. Izlečeno je 1.574 ljudi.

foto: Covid19.rs Printscreen

U Srbiji su od korona virusa preminule još 4 osobe, tako da je ukupan broj žrtava 197, saopšteno je na konferenciji.

13.40 - KRALJEVO: U gradu na Ibru registrovana je još jedna osoba zaražena virusom Kovid-19, pa je broj zaraženih od početka epidemije porastao na 36.

- Do danas je testirano ukupno 1.117 osoba sa teritorije grada Kraljeva, od kojih je 36 (3,22 odsto) zaraženih, a oporavilo se 17 pacijenata. Danas se, na testiranje u kraljevački Veterinarski specijalistički institut, šalje 49 novih uzoraka, saopštio je Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva.

12.30 - Evo kakva je situacija u Kikindi, spremni i kafedžije i prevoznici.

11.40 - Nema novoinficiranih u Novom Pazaru, u Tutinu jedan. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da u tom gradu u prethodna 24 časa nema novoobolelih od korona virusa, dok je u Tutinu potvrđen jedan slučaj infekcije. U Novom Pazaru je od početka epidemije 90 osoba inficirano tim virusom, dok ih je u Tutinu osmoro.

Od poslednjeg preseka testirano je 55 osoba, a ukupno od početka pandemije 1.461 osoba iz Novog Pazara, Tutina i Raške. Iz privremene "kovid bolnice" u Novom Pazaru na kućno lečenje otpušten je 41 pacijent, dok su u njoj smeštene još 42 osobe sa lakom kliničkom slikom ili bez simptoma.

11.22 - Milošević: Povratak normalnom životu - postepeno. Zamenica direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević izjavila je da je, uprkos tome što je epidemiološka situacija dosta povoljnija, neophodno da vraćanje normalnom životu bude postepeno.

"Dobro je što se mere relaksiraju. Ali, ma kako da poruka bude nepopularno shvaćena među građanima i što bi svi da se vrate normalnom životu, to mora da bude postepeno i uz strogo praćenje preporuka koje su na snazi", poručila je Milošević za RTS. Ona je navela da je prisutan trend smirivanja situacije i na Infektivnoj klinici. "Situacija se smiruje, primetili smo poslednjih dana variranje broja bolesnika ali sa tendencijom ka padu. Takođe, manje je bolesnika koji zahtevaju respirator", navela je Milošević i dodala da je trenutno u toj zdravstvenoj ustanovi 62 bolesnika, sa dva na respiratoru. Prema njenim rečima, smešteni na klinici su različite životne dobi. "To je radno aktivna populacija, poneko iz starije populacije i ljudi sa različitim hroničnim bolestima", kazala je Milošević.

11.00 - Bez novoobolelih od COVID-19 u srpskim sredinama na KiM. U srpskim sredinama na KiM u protekla 24 sata nije zabeležen nijedan slučaj obolelih i izlečenih od korona virusa, a nije bilo ni smrtnih ishoda izazvanih tom bolešću, saopštio je danas Krizni štab Opštine Kosovska Mitrovica. Od početka epidemije obolelo je 108 osoba, dok su izlečene 74 osobe. Zabeleženo je i devet smrtnih slučajeva. Na Infektivnoj klinici u Kliničko - bolničkom centru u Severnoj Mitrovici smešteno je osam pacijenata sa lakom i umereno - teškom kliničkom slikom, dok se u Studentskom centru nalazi 15 pacijenata sa lakim simptomima. U Kliničkom centru Kragujevac na lečenju su dve osobe.

10.15 - Mali: Više od 1,1 milion zaposlenih dobija tri minimalca. Više od 1,1 miliona zaposlenih će dobiti od države Srbije tri minimalca u ukupnoj vrednosti od 750 evra, a isplata će početi 7. i 8. maja, rekao je jutros na RTS ministar finansija Siniša Mali. Za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomije prijavilo se 237.000 poslodavaca, rekao je on.

10.00 - KOJE MERE OSTAJU NA SNAZI POSLE ČETVRTKA? Ovako će život izgledati nakon ukidanja vanrednog stanja. Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije, što znači da se građani Srbije neće odmah vratiti životu koji su vodili pre 15. marta.

Vanredno stanje u Srbiji biće ukinuto u sredu na Đurđevdan, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je ukazao da očekuje da će sutra vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazlozeno mišljenje i stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke i njega odluka ide na Skupštinu.

09.43 - ZLATIBORSKI OKRUG: Nema novoobolelih, najviše izlečenih u Užicu. U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 116 osoba, od kojih nijedna nije pozitivna na virus korona. Od početka epidemije do danas testirane su 1.584 osobe i Zlatiborski okrug ima ukupno 142 potvrđena slučaja infekcije. Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da posle skoro mesec i po od prvih potvđenih slučajeva u Zlatiborskom okrugu nema nijedan novi pozitivan slučaj na Kovid-19.

Najveći broj obolelih i izlečenih u Zlatiborskom okrugu beleži Užice -zaraženih 41 i 20 oporavljenih. Sledi Bajina Bašta sa 27 pozitivnih i 12 izlečenih pacijenata, a Arilje ima 19 potvrđenih slučajeva i šest izlečenih. Požega ima 13 obolelih i četiri oporavljena, a Priboj 12 pozitivnih i pet oporavljenih pacijenata. Nova Varoš 10 pozitivnih, a Prijepolje devet i po pet oporavljenih pacijenata. Sjenica ima registrovanih šest pozitivnih i tri oporavljena, dok Čajetina ima četiri zabeležena slučaja infekcije, a dva pacijenta su se oporavila. Kosjerić beleži jedan slučaj obolevanja od Kovida-19.

08.30 - Evo koja pravila važe od 8. maja za vožnju u beogradskom GSP.

08.28 - Prvi autobus iz BG za Kanjižu, u NS 120 autobusa na ulicama. Sa Beogradske autobuske stanice (BAS) jutros je u 5.15 krenuo prvi autobus za Kanjižu, a posle višenedeljne pauze, pokrenut je i železnicki saobraćaj u Srbiji. Sa stanice Prokop je u 7.34 krenuo je voz za Niš, a danas će biti ukupno 74 polaska iz Prokopa. "Srbijavoz" će postepeno uvoditi dodatne polaske kako se mere u Srbiji budu relaksirale. Sa beogradske autobuske stanice, s obzirom na uspostavljenja međugradskog saobraćaja, danas je planirano 110 polazaka, kaže Dragan Savić, pomoćnik šefa BAS.

foto: TANJUG/ Jaroslav Pap

08.01 - (UŽIVO) PANDEMIJA KORONE U SVETU: Raste broj obolelih i preminulih u SAD, u Brazilu zaraženo preko 100.000 ljudi

08.00 - U Srbiji je do juče u 15 časova zabeležen ovaj bilans.

foto: Covid19.rs Printscreen

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track