Najnovije vesti

SRBIJA PREKIDA SPIRALU NASILJA! Brnabić: Štitimo decu sistemskim pristupom problemu
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad decom

SRBIJA PREKIDA SPIRALU NASILJA! Brnabić: Štitimo decu sistemskim pristupom problemu

Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je tema zaštite dece od nasilja i njegova prevencija jedna od najvažnijih za društvo i ona se ne tiče samo institucija, već celog društva.

Brnabić je nakon što je predstavljena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja kazala da joj je drago što je to učinjeno baš na današnji dan kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad decom, dodajući da je u njenom pisanju pomogao UNICEF.

Kako je navela, osnovni princip Strategije je Konvencija UN o pravima deteta, a taj strateški dokument, osim što je najvažniji za društvo i investicija u njega, važan je i za evrointegracije Srbije o čemu se govori u poglavlju 23 u pregovorima o članstvu u EU.

"Nasilje rađa nasilje i ukoliko danas ne uspemo da suzbijemo i preveniramo nasilje, ta deca će se sutra pretvarati u nasilnike", kazala je Brnabićeva i istakla da Vlada Srbije želi da prekine tu spiralu nasilja.

"Ako je ne prekinemo, mislim da će ona sve više rasti i širiti se i to smo viđali i u naprednijim i bogatijim društvima od našeg i zato je važno da sistemski pristupimo ovom problemu", istakla je Brnabićeva.

Podsetila je da se Vlada ovim pitanjem bavila sistemski, a ne stihijski i u tom smislu navela da je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji predviđa posebnu proceduru za decu kao posebno ranjivu kategoriju.

Od početka primene tog zakona, 1. juna, 2017. godine, registrovano je 141.529 slučajeva, za 50.127 usvojeni su predlozi hitnih mera, a izrađeno je 42.246 individualnih planova za žrtve, kazala je Brnabić i dodala da je za 1.715 dece nadležni organi utvrdili da su žrtve i da je u tim slučajevima usvojena hitna produžena mera zaštite te dece.

Takođe, kako je navela, usvojen je i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći gde su takođe deca okarakterisana kao posebno ranjiva kategorija, a u decembru 2019. godine oformljena je Radna grupa za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama koja je i insistirala da se završi rad i usvoji Strategija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...