ANA BRNABIĆ: Ispunili smo 10 od 13 preporuka GREKO-a, za ostale tri nismo imali podršku
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

BORBA Protiv korupcije

ANA BRNABIĆ: Ispunili smo 10 od 13 preporuka GREKO-a, za ostale tri nismo imali podršku

Politika -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija nije ispunila tri preporuke GREKO-a (Radno telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije) koje se odnose na izmenu Ustava i ustavne amandmane jer , kako je rekla, za njihovo usvajanje u parlamentu nije bilo političke volje.

Brnabić je naglasila da je Vlada Srbije učinila sve što je mogla po tom pitanju navodeći da je organizovala široku javnu raspravu o izmenama Ustava i radila na ustavnim amandmanima kako bi pravosuđe bilo efikasnije i odgovornije što je, kako je istakla, važno pre svega za građane Srbije.

Podsetila je da se Vlada Srbije konsultovala sa Venecijanskom komisijom koja je, kaže, dala ''zeleno svetlo'' na predložene ustavne amandmane koji su posle toga poslati Narodnoj skupštini.

''Za usvajanje je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, a mi to nismo imali zbog čega nismo mogli da usvojimo amandmane i zato su te preporuke neispunjene'', rekla je Brnabić novinarima u Palati Srbija posle predstavljanja Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Brnabić je kazala da je bila iznenađena zabunom da postoji 17 umesto 13 preporuka GREKO-a upućenih Srbiji, a da sedam nije uspunila.

''Postoji 13 preporuka, od kojih je ispunjeno 10, a tri nisu'', kazala je Brnabić.

Kada je reč o 10 preporuka koje je Srbija delimično ispunila, premijerka je navela da to znači da su u najvećoj meri usvojeni zakoni, da primena nekih tek treba da počne, a da za određene treba da se pokaže da li se dobro primenjuju.

Ocenila je da treba pohvaliti to što se Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je u pitanju borba protiv korupcije, navodeći da su na listi zemlje kao što su Luksemburg, Češka, Danska...

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track