VUČIĆ: Od Putina sam dobio mudre savete za Kosovo! On poštuje Srbiju
Foto: kremlin.ru

Značajno: Srpski predsednik u dvodnevnoj poseti Moskvi

VUČIĆ: Od Putina sam dobio mudre savete za Kosovo! On poštuje Srbiju

Politika -

Imali smo srdačan i dobar sastanak. Veoma mi je bilo važno da čujem njegove stavove i analize. Razgovarali smo o svim ključnim pitanjima, o situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, naveo je Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić imao je juče sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, za koji je rekao da je bio odličan i srdačan. Otkrio je da sadržaj njihovog razgovora u četiri oka predstavlja dobru vest za Srbiju.

Putin je pred srpskim i ruskim medijima u Kremlju čestitao Vučiću na ubedljivoj izbornoj pobedi i potvrdio da u oktobru dolazi u posetu Srbiji.

- Biće to veličanstven događaj. Zahvalan sam na toplom gostoprimstvu, veoma me raduje dalje unapređenje odnosa naše dve zemlje - rekao je Vučić posle sastanka.

Ekonomski odnosi

Prema njegovim rečima, to je bila prilika da s ruskim kolegom razgovara o svim aktuelnim temama.

- Naravno da smo razgovarali o Kosovu, ali i o svim regionalnim pitanjima. Pričali smo o svim idejama koja postoje u svetu za rešavanje kosovskog problema. Putin je rekao da poštuje Srbiju i njene stavove u vezi s rešavanjem tog pitanja. Dobio sam dobre i mudre savete i korisne analize od predsednika Putina. On je mudar i veliki i ume da na pametan način ukaže na određene stavove. Veoma mi je bilo važno da čujem stavove i analize predsednika Putina. Imali smo srdačan i dobar sastanak. Razgovarali smo o svim ključnim pitanjima, o situaciji na KiM, regionu, odnosima u svetu, vojnotehničkoj saradnji Srbije i Rusije - naveo je Vučić.

Kako je napomenuo, deo sastanka bio je posvećen i ekonomskim odnosima dve zemlje, koje ni korona nije ugrozila, s obzirom na to da je u prva tri meseca zabeleženo uvećanje trgovinske razmene od sedam odsto.

Dobri odnosi

Putin je na početku sastanka ocenio da se između Rusije i Srbije razvijaju veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi. On je izrazio posebno zadovoljstvo posetom Vučića i zahvalio mu što će danas prisustvovati svečanoj paradi u Moskvi povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata. Zahvalnost je uputio i zbog činjenice da će srpski vojnici sa svojim drugovima po oružju iz Rusije prodefilovati ulicama glavnog grada Rusije.

Putin je naglasio da će Rusija nastaviti s investicijama u Srbiju i dodao da će se nastaviti i razvoj saradnje u svim drugim sferama, uključujući bezbednosnu, u odbrani protiv savremenih pretnji. Saradnja se nastavlja i u vojnoj oblasti, kulturi, obrazovanju...

Čast za Srbiju

PRVI PUTINOV SUSRET POSLE KORONE

Najavljujući susret Putina i Vučića, agencija TASS prenela je reči portparola Kremlja Dmitrija Peskova da će susret sa srpskim predsednikom i predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim biti prvi Putinov „lični međunarodni sastanak“ od širenja koronavirusa u Rusiji.

Miroslav Lazanski

STIŽU RUSKI TENKOVI

foto: Marina Lopičić

Beograd do kraja godine očekuje isporuku prve partije ruskih tenkova T-72 B3, najavio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

- Rusija će u vidu dotacija ukupno isporučiti Srbiji 30 tenkova T-72 i 30 modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2. Vrlo brzo očekujemo isporuku 11 već pripremljenih tenkova - izjavio je ambasador za agenciju RIA.

Pokloni za Putina

IKONA I MONOGRAFIJA IZ SLAVNE PROŠLOSTI

foto: Kurir

Predsednik Srbije poklonio je Putinu ikonu Svemogućeg Isusa iz 19. veka i monografiju o poginulim vojnicima Crvene armije na teritoriji Jugoslavije.

foto: Kurir

Kurir.rs/Ivana Kljajić/ Kremlin.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track