BOJAN KLAČAR: Trzavice na liniji SNS-SPS nisu dramatične, očekujem da naprednjaci naprave širu koaliciju
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

prognoza

BOJAN KLAČAR: Trzavice na liniji SNS-SPS nisu dramatične, očekujem da naprednjaci naprave širu koaliciju

Politika -

BEOGRAD - Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar izjavio je danas da je za očekivati da Srpska napredna stranka napravi širu koaliciju, umesto da samostalno ili sa manjinama čini vladajuću većinu i smatra da sadašnje "trzavice" na liniji SNS - SPS nisu dramatične, jer su odnosi dva lidera, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića i dalje dobri.

foto: Nemanja Nikolić

"Ključno pitanje je sada šta SNS želi. Ako je njihov cilj da podele odgovornost u složenim odnosima, na prvom mestu ekonomskim, a potom imajući u vidu u i pregovore o Kosovu i Metojiji, prirodni partner će biti SPS koji ima 32 mandata i ozbiljna je partija sa ozbiljnim liderom. Odnosi lidera su dobori i ne treba isključiti da oni budu deo vladajuće većine", rekao je Klačar za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ako je pak želja SNS da podstakne pluralizam u parlametnu i ostavi SPS u opoziciji, logičan izbori bi bio SPAS iako je politička težina Šapića mnogo manja nego socijalista.

Klačar smatra da parlamet, šire gledano, neće izgledati drugačije bilo ko da bude opozicija, jer opozicija koja bi bila najoštrija neće sedeti u parlametu.

Upitan o "trzavice" na realiciji SNS i SPS vezane za prisustvo nekolicine saradnika funkcionera SPS i njihovih članova porodica na protestima, Klačar kaže da nije tajna da odnosi dve partije nisu idealni na sivm nivoima.

Kako navodi nije to ni prvi ni poslednji put, niti je iznenađenje, jer su na kraju krajeva SPS i SNS različite stranke. Ocenio je da takve trzavice mogu da prave neke probleme u saradnji, ali ne i dramatične.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas, Ana Paunković

"To nije moguće iz dva razloga. Od početka je jasno da koalicija funkcioniše na dva principa - na odnosu Vučića I Dačića I ti odnosi su i dalje dobri. Drugi pricnip je vrlo čista racionalna interesna motivacija. Sarađuju ostavljajući neke sukobe po strani kako bi i jedni i drugi iz te saradnje izvukli najviše što mogi, SNS dobija partnera sa kojim može da podeli odgovornost, a SPS participira u značajnom obimu u izvršnoj vlasti i ne tripi nikakve izazove od opozicije", naveo je Klačar.

SPS, kako dodaje, ima manje glasova, ali to opozicija nije uspela da nadoknadi tako da su dalje u poziciji najsnažnije druge političke organizacije u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track