RUSIJU BRINE NAORUŽAVANJE KOSOVA: Ugrožava se mir na Balkanu
Foto: AP

UPOZORENJE

RUSIJU BRINE NAORUŽAVANJE KOSOVA: Ugrožava se mir na Balkanu

Politika -

Činovnik ruskog MSP kazao da ta država sa "žaljenjem i i zabrinutošću" prati američke isporuke vojne tehnike Prištini. Ukazuje se i da je to kršenje Rezolucije 1244

Rusija je sve više zabrinuta za bezbednosno stanje na Balkanu, a sve to zbog naoružavanja Kosova! Naime, zamenik portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev kaže da Rusija sa žaljenjem i i zabrinutošću prati američke isporuke naoružanja i vojne tehnike Prištini.

foto: Vladimir Putin, Donald Tramp

On ocenjuje da je to na štetu međunarodnih napora koji su usmereni na obezbeđenje mira i stabilnosti na Balkanu, pa stoga nisu kompatibilni s militarizacijom samoproglašene Republike Kosovo. Navodi, takođe, i da je zamisao Vašingtona da pomogne kosovskim Albancima da formiraju sopstvenu vojsku, čime se grubo krše tačke Rezolucije 1244 SB UN, koja na KiM predviđa prisustvo isključivo međunarodnog mirovnog kontingenta.

Konfliktni potencijal

Ovakva reakcija zvanične Moskve, inače, dolazi nakon što je komandant prištinskih bezbednosnih snaga Rahman Rama potvrdio da je drugi deo kontingenta oklopnih vozila iz SAD stigao na KiM u subotu.

- Pozivamo sve koji nisu ravnodušni prema situaciji na Balkanu i budućnosti tog osetljivog regiona da ne dozvole korake koji su bremeniti njegovom destabilizacijom, povećanjem eksplozivnog konfliktnog potencijala - rekao je Zajcev na konferenciji.

Stručnjak za bezbednost Marija Đorić ocenjuje da je takozvana država Kosovo proizvod delovanja zapadnih sila i da je logično da će te države težiti potpunom osamostaljenju ove takozvane države.

- To uključuje i pomoć u stvaranju oružanih snaga. Činjenica je da se na zapadnom Balkanu svi intenzivnije naoružavaju, što je posledica onoga što se dešava na Kosovu, a to neće doneti nikome mir i stabilizaciju. Srbija bi trebalo da vodi računa o svojoj borbenoj gotovosti. Stara izreka kaže: Ako hoćeš mir, spremaj se za rat - kaže ona.

Pokazivanje zuba

foto: Printscreen

Vojni analitičar Vlade Radulović naglašava da Rusi nisu toliko zabrinuti za situaciju u regionu i Srbiji koliko pokušavaju da iskoriste prostor da pokažu diplomatske zube Zapadu.

- Rusija na taj način pokazuje zube Americi i šalje poruku da je i te kako prisutna na Balkanu. Postoje i mnogo značajniji partneri Kosova koje Rusija ne pominje, a to su Turska i Nemačka. To je malo simptomatično.

Orhan Dragaš

Samo je Kfor dozvoljen

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je da ograničenja za izvoz oružja na Kosovo moraju da se poštuju, jer samo Kfor može da bude naoružani bezbednosni subjekt na toj teritoriji:

- Kosovo ne može imati drugu oružanu silu osim Kfora i to je sasvim jasno i na to često upozoravaju i vlasti Srbije. Pitanje je da li isporuka vozila za potrebe kosovskih bezbednosnih snaga narušava bezbednosni balans na Kosovu ili doprinosi efikasnosti u suzbijanju kriminala i drugih bezbednosnih izazova.

Foto/Source:AP/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track