Najnovije vesti

SRBIJA JE U TEŠKOJ POZICIJI: Priština obesmišljava dijalog, a EU joj drži stranu! Bez Amerike nema dogovora
Foto: BETA/European Council/Zucchi Enzo/DS

PRITISAK

SRBIJA JE U TEŠKOJ POZICIJI: Priština obesmišljava dijalog, a EU joj drži stranu! Bez Amerike nema dogovora

Politika

Unija na skriven način podržava zahteve prištinske vlasti u kosovskom dijalogu. Trampova administracija je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane, ocenjuju sagovornici Kurira

Pred Srbijom je još teža faza razgovora s Prištinom u Briselu, jer su pritisci sa Zapada sve učestaliji i otvoreni. Iako statusno neutralan, dijalog je praćen upornim navijanjem da međusobno priznanje bude krajnji i jedini ishod, odnosno idealan, kako je to rekao specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer.

Sagovornici Kurira smatraju da EU, uprkos tome što takođe mora da bude statusno neutralna po pitanju Kosova, skriveno podržava zahteve Prištine, što je dodatna teškoća za Srbiju.

foto: Marina Lopičić

Sudbina dijaloga

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je dijalog sasvim obesmišljen ukoliko Priština i dalje polazi od maksimalističkih ciljeva. On napominje da ne postoji nikakva odgovornost Srbije za sudbinu dijaloga.

- Na drugoj je strani odgovornost, i to pre svega dela međunarodne zajednice koji je priznao Kosovo. EU na skriven način podržava zahteve Prištine, što obesmišljava i razgovore i pregovore. Administracija Donalda Trampa je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane. Dakle, SAD, naravno, neće povući priznanje nezavisnosti, ali Tramp je pragmatičniji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine vidi pre svega u životnim pitanjima, ekonomiji, saradnji... Ukoliko na američkim izborima pobedi druga strana, doći će do približavanja stavova Vašingtona i Berlina - ocenjuje Milivojević.

foto: Kurir

Mir na Balkanu

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Trampovoj administraciji veoma stalo da se do izbora u novembru realizuje sporazum između Beograda i Prištine koji bi podrazumevao kompromisno rešenje i kojim Srbija ne bi bila ponižena:

- Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo svojim trudom, radom, ličnim kontaktima i, naravno, ozbiljnom politikom da ubedi Vašington da je za mir i napredak na zapadnom Balkanu neophodan kompromis i istorijski sporazum između Srba i Albanaca. Vreme je potvrdilo da je uspešna samo ona politika međunarodne zajednice na Balkanu iza koje čvrsto stoje SAD. Vašington je direktno svojim angažovanjem doveo do toga da se EU otrezni i ponovo uključi u proces dijaloga. EU pokušava da povrati svoj narušeni kredibilitet.

Zijad Bećirović:

Opozicija pokušava da minira sporazum

foto: Privatna arhiva

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra da je politička scena u Prištini podeljena i da dijalog nema izgleda na skori uspeh, posebno nakon dešavanja sa optužnicama protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine. On ističe da će svi, ako ne bude dijaloga ili on formalno bude ukinut ili napušten, imati probleme:

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bolje stotinu godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Samo najjači mogu postizati sporazume. Vučić je jak, ali to ipak nije garancija, jer i u Srbiji postoji opozicija koja iz raznih razloga pokušava da minira sporazum.

Glumcu se dopala akcija:

Biković podržao kupovinu robe s Kosmeta

foto: ATA Images

Glumac Miloš Biković pozdravio je juče otvaranje prve srpske internet prodavnice „Kupuj sa Kosmeta“.

- Hajde da podržimo naše ljude na Kosmetu. Kupuj domaće sa Kosmeta! Svaka čast za ideju. Neka svako kupi ponešto odavde i učinili smo zajedno nešto za našu zemlju - napisao je Biković na Tviteru. Pokretači ove ideje su Humanitarna organizacija „Kosovsko Pomoravlje“ i Inicijativa „Digitalna Srbija“, a projekat je podržala i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić  Foto: BETA/European Council/Zucchi Enzo/DS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...