Parlament o izmenama zakona o NBS i ombudsmanu

Parlament o izmenama zakona o NBS i ombudsmanu

Politika -
Među amandmanima su i oni koje su podneli DS i URS, a kojima se predlaže brisanje člana 18 kojim je predviđeno da se "devizne rezerve mogu koristiti za kupovinu hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu"

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi danas da glasaju o Predlogu izmena i dopuna zakona o Narodnoj banci Srbije i izboru Saše Jankovića za ombudsmana.

Glasanju će prethoditi rasprava o 46 amandmana na Predlog izmena i dopuna Zakona o NBS. Među amandmanima su i oni koje su podneli DS i URS, a kojima se predlaže brisanje člana 18 kojim je predviđeno da se "devizne rezerve mogu koristiti za kupovinu hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu".

Poslanici će na današnjoj sednici glasati i o izboru Saše Jankovića za ombudsmana, koga su za tu funkciju predložile poslaničke grupe LDP, SPS i DS. Sve poslaničke grupe su podržale taj predlog, a Jankoviću će to biti drugi mandat.

Kako je ranije rekao redsednik Skupštine Nebojša Stefanović moguće je da se za ponedlejak zakaže sednica parlamenta na kojoj će biti izabran novi guverner.

Da li će tako i biti, zavisi od toga da li će predlog za novog guvernera stići u roku koji predviđa Poslovnik parlamenta, dodao je Stefanović. Dosadašnji guverner centralne banke Dejan Šoškić podneo je u četvrtak uveče neopozivu ostavku na tu funkciju zbog, kako je obrazložio, predloženih izmena Zakona o NBS.Skupštinski Odbor za finansije u petak nije prihvatio većinu od ukupno 49 amandmana na izmene Zakona o NBS.Odbor je prihvatio tri amandmana koje je dostavila opozicija i dva koje je naknadno predložio sam Odbor.

Jedan od amandmana koji je prihvaćen predviđa da se guverner, viceguverner i direktor Uprave za nadzor biraju u Skupštini Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track