Najnovije vesti

ALBANSKI LOBISTA ELIOT ENGEL: Vučić se usprotivio stavljanju priznanja na sto
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

saopštenje uoči sastanka u beloj kući

ALBANSKI LOBISTA ELIOT ENGEL: Vučić se usprotivio stavljanju priznanja na sto

Politika

Američki kongresmen i albanski lobista Eliot Engel izjavio, uoči razgovora Beograda i Prištine u Beloj kući, da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije, ali sumnja da se tako nešto može postići, jer se, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić usprotivio stavljanju uzajamnog priznanja na sto.

"Srpska delegacija je iznela da će razgovori biti deo pregovora o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa loše u ekonomskom rastu i ekonomskom razvoju, politički sukob zahteva politička rešenja", naveo je Engel u saopštenju, a preneo Radio slobodna Evropa.

Kaže i da su predstojeći razgovori izmedu čelnika Kosova i Srbije u Vašingtonu pozitivan korak, ali smatra da bi konačno rešenje trebalo da sadrži neke ključne principe.

Engel smatra da "konačni sporazum" treba da otvori put ka tome da Kosovo i Srbija budu deo severnoatlantskih struktura, uključujući Evropsku uniju i NATO, kao i da garantuje punopravno članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim važžnim međunarodnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, Kosovo zaslužuje normalnu budućnost, u kojoj ljudi mogu slobodno da putuju i da budu blizu svetskih demokratija, uključujući i SAD. 

On je naveo i da je premijer Kosova Abdulah Hoti predstavio jasne ciljeve za pregovore, međusobni sporazum, bez ugrožavanja teritorijalnig integriteta takozvanog Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...