RASIPNIK! Vukosavljević usred vanrednog stanja dao 3,6 miliona za posredovanje u kupovini avio-karata?!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Printscreen

Opet uhvaćen s rukama u medu

RASIPNIK! Vukosavljević usred vanrednog stanja dao 3,6 miliona za posredovanje u kupovini avio-karata?!

Politika -

Ministar 20. marta sklopio ovaj ugovor i iz budžeta izvukao vrtoglavu sumu iako je avio-saobraćaj u tom trenutku u celom svetu bio u kolapsu zbog korone

Ministarstvo kulture, na čijem je čelu Vladan Vukosavljević, zaključilo je ugovor za posredovanje pri kupovini avio-karata od čak 3,6 miliona dinara, i to pet dana pošto je u Srbiji uvedeno vanredno stanje, a države u svetu počele da zatvaraju granice!

Ugovor uprkos zabrani kretanja

Ministarstvo je 20. marta 2020. zaključilo ugovor o uslugama posredovanja pri kupovini avio-karata i drugih putnih karata u vrednosti od 3.600.000 dinara. Pored toga što je oko 30.000 evra novca građana Srbije dato za posao koji je mogao da uradi i neko od službenika u pomenutom resoru, problematičan je i trenutak sklapanja posla - u martu su mnoga ministarstva, zbog epidemije, odustajala od mnogo smislenijih javnih nabavki.

Ministarstvo je, kako je objavljeno na sajtu javnih nabavki, 13. marta 2020. donelo odluku o dodeli ugovora za usluge posredovanja pri kupovini avio-karata i drugih putnih karata. Ugovor je zaključen 20. marta 2020, pet dana po proglašenju vanredne situacije u Srbiji, kada su, ujedno, i zatvorene granice naše zemlje (sem za državljane Srbije, diplomate i strance koji imaju boravišnu dozvolu). Pre toga, 10. marta, Slovenija je objavila da će zatvoriti kopnenu granicu s Italijom zbog epidemije, a još 8. marta je Italija potpuno - hermetički zatvorila sever svoje zemlje. Međutim, očito da sve navedeno nije bilo dovoljan pokazatelj ministru da odustane od davanja više miliona dinara građana Srbije.

- Ugovor je potpisan sa firmom „Omnis S plus“ iz Beograda, a period važenja ugovora je godinu dana od dana zaključenja ugovora - navodi se u dokumentaciji.

foto: Printscreen, Dokument

I opet je odluku o dodeli ugovora doneo i lično potpisao ministar Vukosavljević, a ne stručna komisija, kako je dan ranije pokušao da se opravda, kada smo ga raskrinkali za još jednu spornu nabavku o trošku građana.

Van svake pameti

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže u razgovoru za Kurir da to što je Vukosavljević sklopio ovakvu javnu nabavku usred vanrednog stanja, po njemu, i nije problem, ali jeste to što baca oko 30.000 evra naših para kad rezervaciju avio-karata preko interneta može da obavi i neko od zaposlenih u ministarstvu.

- Ovakve ugovore ne sklapa samo Ministarstvo kulture, i drugi plaćaju posrednika za rezervaciju avio-karata, i to je van svake pameti. Zar u ministarstvu ne postoji neko ko može sam da kupi avio-karte, a ne da država daje za posrednika za taj posao 30.000 evra. Time smo svi na gubitku, jer bi taj novac mogao biti usmeren za nešto korisnije - kaže Dobrašinović.

Podsetimo, ministar je dan ranije, kada je Kurir objavio da je dao čak 37 miliona dinara za organizaciju konferencija i seminara, izvređao naše novinare. Vukosavljević, koji će ostati upamćen po aferama, ali i ratu o rijalitiju, gde je neslavno prošao, obrušio se na naš list nazivajući nas mafijaškom organizacijom, jer smo ga uhvatili u rasipanju državnih para.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Beta/Miloš Miškov, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track