VAŠINGTONSKI ZAOKRET

SELIDBA AMBASADE U JERUSALIM: Hrabar i rizičan potez, a evo i zašto (KURIR TV)

Politika -

Odluka Srbije da se u Vašingtonu u okviru sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine obaveže na preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim je sve samo ne simboličan potez.

Kako u emisiji „Usijanje“ na televiziji Kurir objašnjava Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu i nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova, reč je o najznačajnijem srpskom spoljnopolitičkom potezu u poslednjih deset godina.

Pribićević ističe da ova odluka nosi i izvesne rizike jer neće naići na odobravanje Arapske lige i Organizacije islamske konferencije, kao i da je u suprotnosti sa spoljno politikom Evropske unije čijom članicom Srbija želi da postane, ali da su koristi nesumnjivo daleko veće.

Približavanje Srbije Sjedinjenim Državama na tako osetljivom pitanju, veoma važnom ne samo u aktuelnoj izbornoj kampanji u SAD već i inače, potpuno menja percepciju Srbije u očima Vašingtona u poslednjih trideset godina. Od problema postajemo partner i to tamo gde ni neki najbliži saveznici nisu stali uz administraciju Donalda Trampa.

Pribićević ne smatra da Srbija sebi nanosi štetu, te da se ništa značajno neće promeniti ni u slučaju da Tramp u novembru ne osvoji reizbor, a da će, premda paradoksalno zvuči, vašingtonski dogovor zapravo koristiti Srbiji i u evropskim integracijama u kojima je naizgled nevidljiva ruka Vašingtona veoma moćna.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track