Najnovije vesti

VULIN U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU NA OTVARANJU TRGA: Aleksandar Vučić je predsednik svih Srba
Foto: Ministarstvo odbrane

DONACIJA MILION EVRA

VULIN U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU NA OTVARANJU TRGA: Aleksandar Vučić je predsednik svih Srba

Politika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je večeras svečanom otvaranju novoizgrađenog Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i tom prilikom poručio da su čuvanje Republike Srpske i njen razvoj jedan od prioriteta Republike Srbije.

"Republika Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne zaboravlja Srbe gde god oni da žive. Srpska je jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta. U svim našim dokumentima - od Strategije nacionalne odbrane do odgovarajućih skupštinskih odluka, kaže se da je očuvanje Republike Srpske i njen razvoj jedan od prioriteta Republike Srbije i obaveza svih organa Republike Srbije", rekao je Vulin koji je večeras na otvaranju Trga bio izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Izgradnju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu finansirala je Vlada Republike Srpske iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, a vrednost donacije je milion evra.

"Ovo je način da se pokaže svim građanima Republike Srpske koliko Srbija brine i koliko hoće i želi da život svih građana Republike Srpske učini boljim, kvalitetnijim i lakšim. Predsednik Aleksandar Vučić uvek kada donosi ključne, važne odluke po sudbinu srpskog naroda, vodi računa posebno kako će se te odluke odnositi prema svim Srbima bez obzira gde oni žive, a naravno posebno prema Republici Srpskoj ", rekao je ministar odbrane, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da je večeras posebno ponosan što kao izaslanik predsednika Republike može da podeli radost sa građanima Istočnog Novog Sarajeva i što na Trgu Republike Srbije može okupljenima da kaže da Republika Srbija uvek misliti, čuvati i braniti svoju Republiku Srpsku.

Predsedniku Vučiću dodeljena je Plaketa Opštine Istočno Novo Sarajevo, koju je načelnik Ljubiša Ćosić večeras uručio ministru Vulinu, kao izaslaniku predsednika Vučića.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govoreći o značaju ovog Trga, istakao je da je sve to urađeno, jer je predsednik Vučić hteo da pomogne ovom narodu.

"Ovo je poruka da Srbija nas doživljava kao deo sebe. Ostajemo ovde, ali hoćemo da budemo državljani Srbije. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Oni Srbi koji su u svoju slobodu uneli mnogo žrtava, koji su zagledani u Srbiju. Srbija je za nas sigurno utičište, sugurna brana", poručio je Dodik.

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je na prilici da večeras zajedno otvore Trg Republike Srbije, dodajući da je trg jedno od najlepših mesta u Republici Srpskoj i mesto ponovnog okupljanja.

Na kraju svečanog otvaranja, ministar Vulin, Milorad Dodik i načelnik Ćosić položili su vremensku kapsulu u temelj budućeg spomenika Porodici koji će krasiti centralni deo trga.

Površina Trga oko sportsko-poslovnog centra iznosi oko 18.000 metara kvadratnih, postavljene su i fontana, javne česme, klupe, a završeno je ozelenjavanje površina. Reč je o trgu manifestacionog tipa, koji je opremljen i urbanim mobilijarom.

Centralni deo Trga predviđen je za postavljanje spomenika porodici, koji će biti otkriven 2021. godine, a koji simbolizuje veze između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i porodicu, koja je simbol ponovnog okupljanja Srba iz Sarajeva, prilikom izgradnje Srpskog, odnosno Istočnog Sarajeva.

Otvaranju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Ranković, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković i izaslanik Republike Srbije pukovnik Danko Štrbac, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...