SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU U POSETI BEOGRADU

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA LAJČAKOM PRVI PUT POKAZAO VAŽAN AKT: Srbija izvršila sve, a Albanci jedino što je trebalo NISU (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak je danas doputovao u Beograd u dvodnevnu posetu Srbiji posle boravka u Prištini.

Specijalni predstavnik EU je u Prištini razgovarao sa kosovskim predstavnicima, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština i nastavku dijaloga.

NAJVAŽNIJE IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA:

"Imali smo dobar racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Ono što je važno to je da smo dogovorili nastavak dijaloga".

"Dogovorili smo nastavak dijaloga i potvrdili posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja radi boljeg odnosa Srba i Albanaca i normalizacije odnosa".

"Druga tema razgovora bila su ekonomska kretanja jetr to je ono što je važno".

"Insistirao sam na punoj implementaciji Briselskog sporazuma, to je uslov bez kojeg nastavak dijaloga ne može biti uspešan".

foto: Printscreen

"Kakvi god da su razgovori, a znaju da budu i loši, bolje je da razgovaramo nego da ne razgovaramo".

"Potvrdio sam evropsku budućnost Srbije, što nije samo floskula".

"Zahvalan sam Lajčaku za posvećenost, razumem težinu njegove situacije između očekivanja zemalja i naše pozicije".

foto: Youtube Printscreen, Kurir Printscreen

Vučić je pokazao akt koji objašnjava suštinu priče.

"Mi smo potpisali u Briselu da bi se sve realizovalo mora da se ostvari ZSO. Sada ću vam pokazati jedan akt koji nije viđen do sad. Policija, pravosuđe, prilagođavanje pravnih okvira Srbija je izvršila. Albanci su imali jednu ili dve stavke i to nisu ispunili. A dogovoreno je da se ovo istovremeno ispunjava. Oni izbegavaju svoju obavezu na sve načine, smatraju nas nepismenim ili polupismenim izgleda. A danas kažu da neće o tome ni da razgovaraju. U redu, ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi sa tim ljudima želimo da gradimo zajedničku budućnost, da ulažemo u puteve i pruge. Srbija je ovo ispunila, šta sad, treba da se povučemo i kažemo da Srbija neće ništa da implementira. Ne mogu da kažem da sam optimista, ali poštujem rad i trud gospodina Lajčaka".

foto: Youtube Printscreen, Kurir Printscreen

"Mi njih ne doživljavamo i ne želimo da ih doživljavamo kao neprijatelje. Mi želimo da sa njima gradimo budućnost".

"Što se tiče predsednika Putina, sa njim sam više puta razgovarao i on jedva čeka da dođe u Srbiju. Ali znate, kada ima 15.000 obolelih i 300 mrtvih, nisam video da je išao bilo gde. Što se tiče ministra Lavrova, moraću da vas razočaram. Gospodin Lavrov će, kako stvari stoje, svakako doći u Beograd".

foto: Printscreen

LAJČAKOVO OBRAĆANJE:

"EU ovim dijalogom ima za cilj normalizaciju odnosa, a šta znači ta normalizacija, treba da se dogovore učesnici u dijalogu. Mi nismo tu da primoravamo bilo koga bilo šta. Ne možemo mi da želimo normalizaciju više nego učesnici. Cilj čitavog procesa je da se Srbija pridruži evropskoj perspektivi. Od moje poslednje posete pre četiri meseca napravili smo pomak. Imali smo tri sastanka, dogovorili smo se oko pitanja u vezi sa nestalim licima, u vezi sa nastavkom dijaloga, sada se bavimo oko finansijskih potraživanja i nekretnina, ali i o ZSO. Ključna stvar ovog procesa je da na kraju ne ostane nijedno nerešeno pitanje. Ja sam insistirao u Prištini da se implementira sve ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom".

"Što se rokova tiče, ja sam uvek protiv stavljanja nekih veštačkih rokova, onda bismo postali taoci tih rokova. Ne treba da odugovlačimo taj proces, a nema smisla da ga veštački pritiskamo".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track