Dačić i Tači nosioci dijaloga?!
Foto: Print Screen

Dačić i Tači nosioci dijaloga?!

Politika -
Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, u uskoj saradnji sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, priprema platformu normalizacije odnosa Kosovo-Srbija

PRIŠTINA- Kosovski premijer Hašim Tači i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić biće nosioci političkog dijaloga između Beograda i Prištine, koji bi trebalo da počne u oktobru i da bude okončan do kraja godine, piše danas dnevnik Koha ditore.

Pozivajući se na diplomatske izvore, prištinski list piše da visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, u uskoj saradnji sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, priprema "platformu normalizacije odnosa Kosovo-Srbija", koju treba da prihvate dvojica predsednika Vlada.

Koha ditore navodi da dijalog treba da počne u oktobru i da su šefovi diplomatija EU i SAD zaintersovani da se okonča do kraja godine.

Eštonova i Klintonova će biti garanti i posrednici ostvarivanja sporazuma koji treba da omogući normalizaciju odnosa između dve zemlje, bez potrebe formalnog priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije, naveo je list.

Dnevnik ističe da može doći do formalnog sastanka kosovske predsednice Atifete Jahjage i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i, kako su rekli diplomatski izvori, on može biti održan na simboličan način prilikom početka primene sporazuma o integrisanom upravljanju granicom.

"Posle tog sastanka treba da se dogodi susret dvojice premijera koji će dovesti do postizanja sporazuma", kazao je izvor Koha ditore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja