Šaš kod Nikolića: Kao da se znamo 100 godina
Foto: Tanjug

Šaš kod Nikolića: Kao da se znamo 100 godina

Politika -
Ispričali smo se kao da se znamo 100 godina, lepo je bilo. Drago mi je što me je primio. Ispričao sam kako je teklo suđenje i kakve sam dokaze ponudio.

BEOGRAD - Novinar iz Subotice Laslo Šaš, koji je osuđen zbog uvrede lidera mađarskog desničarskog pokreta "64 županije" Lasla Torackaija, a potom pomilovan odlukom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, izjavio je danas da je pravda zadovoljena, ali da je razočaran činjenicom da nije imao ničiju pravnu pomoć, pa čak ni od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Šaš je, posle susreta sa Nikolićem, rekao da mu je predsednik pružio uveravanja da u Srbiji ljudi više neće biti osuđivani zbog javno izrečnog mišljenja, i da ga je to ohabrilo da i ubuduće govori ono što misli.

"Ispričali smo se kao da se znamo 100 godina, lepo je bilo. Drago mi je što me je primio. Ispričao sam kako je teklo suđenje i kakve sam dokaze ponudio. Ja sam mislio da će ti dokaze da srede Torockaija, ali su mene proglasili krivim. To je za mene bilo nepojmljivo, ne znam kako tako nešto može da se desi u Srbiji", rekao je Šaš.

On je, po tužbi Torackaija, osuđen zbog teksta koji je 24. aprila 2007. godine objavio u rubrici pisma čitalaca lista "Mađar so" na plaćanje odštete od 150.000 dinara, ali je, pošto nije imao novac, upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Objasnivši da je posle smrti svog advokata, koji ga je zastupao besplatno, morao da se brani sam, budući da živi od skromnih honorara i ženine penzije, i da je zbog toga što nije poznavao pravne procedure, osuđen samo nedelju dana pre zastarevanja predmeta.

Novinar Šaš (69) robijao je 15 dana u Okružnom zatvoru u Subotici, a ispred zatvora su ga 3. avgusta dočekale brojne kolege, koje su nakon presude uspele da anmiraju novinarska udruženja i medije i o njegovom slučaju izveste širu javnost.

Nikolić: Pomilovanje novinara početak borbe za slobodu mišljenja

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa novinarom Laslom Šašom i istakao da je njegovo pomilovanje početak borbe za slobodu mišljenja u Srbiji kao osnovne civilizacijske tekovine, saopštila je pres služba predsednika.

Nikolić je odluku o pomilovanju Šaša doneo 3. avgusta, na osnovu Ustava Srbije koji priznaje da međunarodni propisi imaju suprematiju nad domaćim propisima, a Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima u članu 19 proklamuje slobodu izražavanja i slobodu mišljenja, bez ikakvog ograničenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track