Pupovac: Nisu me zvali u Knin

Pupovac: Nisu me zvali u Knin

Politika -
Tvrdnje da je Džakula prvi predstavnik Srba koji je službeno došao na proslavu Oluje u Knin su falsifikat", rekao je Pupovac, podsetivši da je 1995. tamo bio Srbin iz tadašnje vlade, 2004. je bio poslanik SDSS, a nakon toga član vlade iz SDSS-a, rekao je Milorad Pupovac

ZAGREB- Vukovar, a ne Knin trebalo bi da bude prvo mesto gde bi trebalo da se nađu predstavnici Srba iz Hrvatske, izjavio je saborski poslanik i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, ističući da se o tome vode razgovori s vladom i da se nada da će se uslovi za to steći u novembru.

Pupovac je ocenio i da će biti prilike za susret njega i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ističući da od predsednika Ive Josipovića nije dobio poziv za dolazak u Knin, Pupovac je u sinoćnjem Dnevniku 3 Hrvatske televizije izjavio da postoji uobičajeni službeni poziv ili neslužbeni, ali da "takav poziv mora stvoriti dovoljno pretpostavki da institucije srpske zajednice - Srpsko narodno vijeće s 1.800 većnika i 18 županijskih veća i SDSS s tri poslanika i brojnim zvaničnicima, mogu tako značajnu stvar razmotriti i doneti odluku da li su se i uz koje pretpostavke za to stekli uslovi".

Na pitanje da li činjenica da nije pozvan u Knin, kao ni da ga srpski predsednik Tomislav Nikolić nije pozvao na inauguraciju, znači da gubi uticaj kao predstavnik Srba u Hrvatskoj, on je rekao da nije imao priliku da se sretne s Nikolićem i da nije bio među onima koji su podržavali njegovu političku stranku, ni kandidaturu.

"Što se tiče naših međusobnih odnosa, za to će biti prilike, a inicijativu neće određivati neko drugi, nego mi".

"I ako odlučimo biti most između Zagreba i Beograda, između predsednika Hrvatske i predsednika Srbije, kao što smo to znali biti i do sada, onda ćemo mi odlučiti kada ćemo biti i koliko ćemo biti most", rekao je Pupovac i dodao da to neće odlučivati niko drugi, niti sa predsednikom Srpskog demokratskog foruma Veljkom Džakulom koji je došao u Knin, niti bez njega.

Pupovac je rekao da bi možda cela priča oko Knina izgledala drugačije da se srpskim predstavnicima reklo što se namerava. Odgovarajući na pitanje zašto u nedelju ipak nije bio u Kninu, Pupovac je podsetio na to da su Srbi odatle morali otići, a da se vratio mali broj prilikom čega su se sretali s brojnim problemima.

"Zašto to pitate mene koji sam 22 godine života posvetio upravo tome, da ne bi došlo do takvog rata, da ne bi došlo do takvog stradanja i kada je već došlo, posvetio 22 godine života tome da se popravi šteta koja je nastala", rekao je Pupovac.

Proslavu u Kninu ocenio je kao nedovoljno pripremljen događaj, ocenivši da je "priličan nesporazum zaključiti da njegov nedolazak ne doprinosi normalizaciji odnosa".

"Obrnuto: nečiji dolazak ne doprinosi ni pomirenju, ni normalizaciji, niti iskoraku u tom pogledu", rekao je Pupovac.

"Tvrdnje da je Džakula prvi predstavnik Srba koji je službeno došao na proslavu Oluje u Knin su falsifikat", rekao je Pupovac, podsetivši da je 1995. tamo bio Srbin iz tadašnje vlade, 2004. je bio poslanik SDSS, a nakon toga član vlade iz SDSS-a.

"Niko od toga nije pravio predstavu. Zašto je netko odlučio da od nekog ko nema politički legitimitet među Srbima, koga ne podržava niti jedna srpska organizacija i pitanje je da li bi ga podržala njegova sopstvena, koji nema moralnog autoriteta među Srbima u Hrvatskoj ni generalno u Hrvatskoj, bude proglašen kao istorijski akter u stvari koja je od ogromne važnosti za Hrvate i Srbe i za odnose između Hrvatske i Srbije", rekao je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track