SOCIJALISTI REZERVIŠU FOTELJE: SPS za Ružića pikira prosvetu, Antić ide u EPS?
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

pLAN

SOCIJALISTI REZERVIŠU FOTELJE: SPS za Ružića pikira prosvetu, Antić ide u EPS?

Politika -

Socijalisti još pregovaraju sa SNS, najizvesnije je da će dobiti dva resora. Dosadašnji ministar državne uprave trebalo bi da ide iz tog ministarstva, ali će dobiti novo, otkriva nam izvor upućen u pregovore

U situaciji kada je dosadašnja vladajuća većina proširena za Spas Aleksandra Šapića, socijalisti su od naprednjaka dobili siromašniju ponudu u broju ministarstava u novoj Vladi Srbije.

Uz to, SPS će, kako saznaje Kurir, morati i da se odrekne resora koji su u prethodnom mandatu vodili njihovi kadrovi. Naši izvori otkrivaju da Branko Ružić gotovo sigurno napušta resor državne uprave i lokalne samouprave i za sada je najbliži mestu ministra prosvete.

Gužva u SPS

- SPS je bio zainteresovan za to mesto, ali je u stranci sada velika gužva oko toga ko će ostati ministar. Aleksandar Antić najverovatnije neće više voditi energetiku, jer je najozbiljniji kandidat za to mesto Zorana Mihajlović, dosadašnja ministarka građevinarstva i infrastrukture. Još nije odlučeno da li će u vladi biti mesta za još jednog socijalistu, pa je neizvesno hoće li ostati ministar. Ukoliko SPS, uz prosvetu, dobije ministarstvo bez portfelja, Antić bi mogao da pređe u neko od javnih preduzeća, verovatno EPS - otkriva naš sagovornik upućen u pregovore.

Najmanje dilema ima o učešću Spasa u Vladi, jer je njihov lider juče nagovestio da su ranije spekulacije u medijima tačne - Spas je dobio mesto ministra za brigu o porodici, deci i demografiji i najverovatnije će ga voditi novinar Ratko Dmitrović.

foto: Tamara Trajković

Nova lica

Jasna situacija je i sa SDPS Rasima Ljajića, koji je svoje ministarsko mesto ustupio stranačkoj koleginici Tatjani Matić, dosadašnjoj državnoj sekretarki u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Nedoumice su ostale za novi resor ljudskih prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, koji bi mogao biti poveren nekoj od manjinskih stranaka ili će na to mesto doći nestranačka ličnost. U igri za ministarku je i dr Darija Kisić Tepavčević, kao i Irena Vujović, koja je na čelu opštine Savski venac i ne bi bilo iznenađenje da joj se poveri resor državne uprave i lokalne samouprave ili ekologija - kaže naš izvor.

OKOSNICA VLADE VEĆ POZNATA

Rokade u sektoru bezbednosti

Siniša Mali je dosad jedini zvanično potvrđen ministar u novoj vladi. On je potvrdio da će ponovo biti ministar finansija, a prema našim saznanjima, svoje resore će zadržati i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kako smo već objavili, u novoj vladi doći će najverovatnije do rotiranja Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, pa će lider PS preuzeti Ministarstvo unutrašnjih poslova, a potpredsednik SNS odbranu. Gotovo je izvesno da je nova ministarka kulture Maja Gojković, a budući šef diplomatije trebalo bi da bude Nikola Selaković.

foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS, Marina Lopičić

Kurir.rs, S. Slamnig - I. Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track