VUČIĆ POSLE POSEBNE SEDNICE VLADE Naša privreda najbolja u Evropi, sve teže stanje zbog korone, molim Krizni da ne bude zatvaranja
Foto: Ana Paunković

teme od najvišeg državnog značaja

VUČIĆ POSLE POSEBNE SEDNICE VLADE Naša privreda najbolja u Evropi, sve teže stanje zbog korone, molim Krizni da ne bude zatvaranja

Politika -

Vlada Srbije održala je danas u Palati "Srbija" posebnu tematsku sednicu posvećenu najvažnijim državnim pitanjima kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Tematskoj sednici su pored premijerke Ana Brnabić i ministara prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

1 / 11 Foto: Ana Paunković

Sastanak državnog vrha trajao je duže od sat i po.

- Razgovarali smo o tri ključne teme za budućnost naše zemlje. Obavestio sam Vladu Srbije o toku dijaloga o KiM, druga tema je bila BDP, a treća tema je bila kovid-19 - rekao je Vučić.

Na početku obraćanja predsednik je još jednom zamolio građane da poštuju epidemiološke mere s obzirom na tešku situaciju.

- Korona nam pravi sve veće probleme, bolnice su sve punije, gotovo 2.000 ljudi je u bolnicama. Situacija je sve teža - upozorio je predsednik i dodao da će kovid bolnica u Batajnici biti gotova za nekoliko dana.

foto: Ana Paunković

Ukazao je da je konstatovano da je Beograd sve izraženije žarište i da ima sve više problema sa širenjem korona virusa. Vučić je izrazio uverenje da će i bolnica u Kruševcu biti završena do Svetog Nikole.

Albanci ne žele kompromis

Predsednik Srbije je upoznao članove vlade sa činjenicom da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune ono što su potpisali. Naglasio je i da Albanci ne žele kompromisno rešenje za KiM već "obostrano priznanje".

- Nama nije u najvećem nacionalnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a ponavljaju je kao papagaji - rekao je Vučić.

Srbija je otvorila laboratoriju za PCR testove u Kosovskoj Mitrovici, a govorilo se o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Predsednik je preneo novinarima da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto što je trenutno najbolji rezutlat u Evropi.

- Imamo najmanji pad BDP-a u trećem kvartalu. Najbolji smo u Evropi. To su odlične vesti. Čekaju se podaci za još neke zemlje, ali svakako ćemo biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Imali smo u trećem kvartalu rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal od 11 odsto - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da su danas razgovarali i o završetku gasovoda i izgradnji puteva kako bi podigli bruto domaći proizvod.

- Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja za održavanje puteva - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će prema projekciji MMF-a u naredne tri godine Srbija imati ukupan rast od 10,2 posto dok su iza nas Albanija, Bugarska, Rumunija...

Ekonomski pokazatelji su prema njegovim rečima dobri.

Za ekonomiju ključno da ne bude zatvaranja

- Mora još mnogo da se radi i da se gradi. Zato je potrebno da se ne zatvara naša ekonomija. Molim ljude iz Kriznog štaba, ako je moguće, da ne zatvaramo ugostiteljske objekte, da ne ostanu bez prihoda. Potreban im je svaki dinar s obzirom na to da su u ranijim talasima pandemije najmanje radili - rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio i da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kad bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

foto: Ana Paunković

- Razmišljali smo o tome da budemo jedna od retkih zemalja koja će uvećati sve ukupne zarade u javnom sektoru i penzije držeći zdravu privredu bez dugova za našu decu - rekao je Vučić.

"Nisam tražio da govorim na sahrani Amfilohija"

Vučić je odgovorio i na glasine da mu nije dozvoljeno da govori na sahrani mitropolita Amfilohija.

- Moja odluka je bila da odem u Podgoricu da odam poštovanje velikom i harizmatičnom čoveku. Sa Amfilohijem se nisam uvek slagao, ali to nisam ni krio. Poslednjih meseci imali smo odličan odnos. Bio je veliki lider - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da zna da mnogi nisu bili srećni što je otišao u Crnu Goru.

- Recite mi koga sam to zvao da govorim na sahrani. Da su me pitali predložio bih nekoga drugog. Meni je bila obaveza da odem i da se poklonim. Nisam tražio ni od koga tražio da govorim, niti me je to zanimalo - rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Foto:Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track