Poslanici odmaraju, a Stefanović ima pune ruke posla
Foto: Kurir

Poslanici odmaraju, a Stefanović ima pune ruke posla

Politika -
Stefanović je rekao da će u Skupštini leto proteći radno pošto će skupštinski odbori raditi i tokom letnje pauze i da već postoji incijativa da nekoliko odbora radi

BEOGRAD- Posle izbora Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS, poslanici Skupštine Srbije otišli su na odmor, do naredne sednice krajem avgusta, kako je najavio predsednik parlamenta Nebojsa Stefanović kome, međutim, parlamentarna diplomatija ne dozvoljava da i sam ode na "neformalnu pauzu".

Stefanović je rekao da će u Skupštini leto proteći radno pošto će skupštinski odbori raditi i tokom letnje pauze i da već postoji incijativa da nekoliko odbora radi.

Ipak, za sada u skupštinskom kalendaru, osim aktivnosti predsednika, nema najavljenih sednica skupštinskih odbora, a poslednja je bila sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava održana u ponedeljak, 6, avgusta.

Za razliku od poslanika u odborima, agenda "prvog među jednakima" izgleda drugačije: Stefanović se sastao sa zamenikom ambasadora Velike Britanije u Srbiji Dejvidom Mekfarlajnom, šefom Misije OEBS u Srbiji Dimitrosom Kipreosom, a čeka ga i ambasador Alžira Albelkader Mesdouo.

Predsednika parlamenta očekuju i susreti s učesnicima međunarodne štafetne trke, kao i otvaranje polufinala "Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva" u Domu Narodne skupštine.

Kada je reč o samom parlamentu, najveći deo posla u vezi sa konstituisanjem je obavljen, a preostalo je još da se od 20 skupštinskih odbora u još četiri izaberu predsednik i zamenik predsednika.

To su Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukutru i telekomunikacije, Odbor za kulturu i informisanje i Odbor za prava deteta.

Prvog čoveka će uskoro morati da izabere i poslanička grupa SNS, pošto je dosadašnja šefica Jorgovanka Tabaković otišla na drugu funkciju, a naprednjaci nisu odlučili ni ko će biti zamenik šefa tog kluba.

Šefove poslaničkih grupa promenili su i socijalisti, pa je umesto Ivice Dačića prvi čovek tog kluba sada Branko Ružić, a njegov zamenik Đorđe Milićević.

Šef poslaničkog kluba URS je Vladimir Ilić, njegov zamenik Slavica Saveljić, u LDP je ostao šef Čedomir Jovanović, a njegov zamenik je Nenad Milić, poslanike PUPS vodiće Milan Krkobabić, a pomagaće mu Milorad Stošić, šef kluba SDPS je Milorad Mijatović, a zamenik Vesna Milekić.

U poslaničkom klubu Nove Srbije izabrali su samo šefa te grupe i to je Miroslav Markićević, JS će voditi njen predsednik Dragan Marković, a zamenik mu je Petar Petrović, dok će šef poslanika LSV biti Nenad Čanak, a zamenik predsednika Aleksandra Jerkov, koja je predsednica gradske skupštine Novog Sada.

U Poslaničkom klubu manjine, NP i Pokret "Bogata Srbija" Maja Gojković će imati "glavnu reč", a zamenik joj je Enis Imamović.

Poslanička grupa SVM izabrala je Balinta Pastora za predsednika, a Lasla Vargu za potpredsednika tog kluba, dok je u posalničkoj grupi SPO-DHS S šef Aleksandar Jugović, a zamenik šefa Olgica Batić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track