FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Nije Đilas, nego Smrdo Prdić! Otkud Kurir u Draži
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Nije Đilas, nego Smrdo Prdić! Otkud Kurir u Draži

Politika -

Pitanje se ne odnosi na najpoznatijeg srpskog Dražu - Mihailovića, nego na Dragoljuba Dražu Petrovića, glodura Danasa, koji je u ponedeljak na poslednjoj Danasovoj strani, na mestu na kome je u prethodnom životu bilo Famozno, objavio „programski“ tekst naslovljen „Otkud Basara u Kuriru“.

Na prvi pogled odgovor na naslovno pitanje izgleda prosto ko pasulj - zato što se Draža prelaskom u Danas izvadio iz Kurira, ali nije izvadio Kurir iz sebe. Već je, međutim, na drugi pogled jasno da je to pitanje i te kako povezano sa pitanjem svih srpskih pitanja - zašto majmun drži kurac u supi.

„Potpuno se slažem sa Basarom“, piše Draža, vickast kakav je, „da ako Đilas preuzme Danas, to neće više biti isti Danas, s tim što smatram da ni nadolazeći Đilas neće biti isti Đilas ako preuzme Danas, ali je moj muštuluk za Basaru bio da nadolazeći Đilas ne namerava da preuzme Danas.“

Glagolji, nadalje, Draža da sam se ja o misterioznoj „vlasničkoj strukturi zainteresovanoj za Danas“ informisao iz „režimskih žutara i od dežurnih režimskih pacijenata“, što je daleko od činjeničnosti. Jer sam se informisao iz takozvane prve ruke - od vrabaca koji se klibere pod strehom zgrade u Alekse Nenadovića 19-23/ V.

I vrapci, naime, znaju da novi titularni gazda Danasa neće biti Dragan Đilas, nego, recimo, neki Smrdo Prdić, ali i ja imam muštuluk za Petrovića - budući da sam ostareli hipik iz Manježa, mene savršeno boli prcvoljak koji majmun drži u supi ko je bio i ko će biti vlasnik Danasa.

Đilas, naprosto, nije razlog. „Đilasov uticaj“, kojim sam obrazložio odlazak iz Danasa, puko je generičko ime za skup persona dramatis i opskurnih pseudoopozicionih politika, kao što je i „Vučić“ generičko ime za sva vladajuća sranja. Takođe, nije razlog ni, spočetka diskretno, potom sve ubrzanije srozavanje Danasa - čast polovini njegovih novinara - u tribinu za polupismene plačipičke, strašljivce, narikače i jurodive u Đilasu, koje je - gle - koincidiralo sa pučističkom smenom Zorana Panovića i Dražinim instaliranjem na njegovo mesto.

Piše Draža - pripisujući svoju mudrost Kinezima - „Bolje je početi u Kuriru nego završiti u Kuriru“. Moj transfer u Kurir, za njega, kao bivšeg kurirdžiju, zbori Draža, nije bio „kulturološki šok“, ali „zna“, kaže, „neke koji su „doživeli transfer blama“ kada sam 31. decembra pod naslovom „Transfer bomba“ počinio krivično delo pojavljivanja na naslovnici Kurira „i to“ - pazite sad - „odmah pored teksta ‘Predsednik kakvog niste znali’“. Zvezdani trenutak animizma i Zulu logike, od kojih Danasov glodur izgleda nije odmakao ni centimetar. Evo kako to ide. Gde ti je slika, tu si i ti, ako ti je slika pored Vučićeve, sve je jasno, šta tu ima da se priča, zar Kinezi ne kažu da jedna slika vredi koliko 100.000 reči.

Da supsumiramo: Draža jeste iz Kurira prešao u Danas, ali budući da nije izvadio Kurir iz sebe, završiće tako što će Danas pretvoriti u Kurir. I to onaj od pre deset godina.

Kurir.rs

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track