TAČI I NJEGOVA EKIPA TERORISTA NE MRDAJU IZ HAGA: Sudija Giju redom odbijao zahteve odbrane uhapšenih vođa OVK
Foto: Printscreen

zvanično

TAČI I NJEGOVA EKIPA TERORISTA NE MRDAJU IZ HAGA: Sudija Giju redom odbijao zahteve odbrane uhapšenih vođa OVK

Politika -

Pretpretresni sudija Nikolas Giju odbacio je zahtev za oslobađanje bivšeg predsednika lažne države Kosova Hašima Tačija.

Giju je ujedno odbacio i zahteve za oslobađanje bivšeg predsednika skupštine lažne države Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Sudija Giju je takvu odluku doneo u petak i za Kadrija Veseljija i odbio je zahtev odbrane nekadašnjeg lidera OVK za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Istovremeno je odbijen zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o pomenutom zahtevu. Bez obzira na to što je sudija uvažio argumente odbrane da Veselji neće pokušati da izbegne suđenje ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, sudija je obrazložio da pomenuti argumenti ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva.

Giju je i istakao da smatra da postoji rizik od toga da bi Veselji na slobodi mogao da pokuša da sprovodi opstrukciju pravde i zastraši svedoke.

Sudija je odluke za sve doneo u petak, ali su tek sada objavljene.

Advokati lidera OVK su tražili puštanje njihovih klijenata putem podnetih podnesaka, međutim, sudija je smatrao da njihovi argumenti nisu dovoljni i naložio da svoje odgovore pošalju do 29. januara.

Pretpretresni sudija Specijalizovanog veća u Hagu Nikolas Giju produžio je meru pritvora i nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi.

Razlozi koji su navedeni za nastavak Mustafinog pritvora su i da postoji rizik od njegovog bekstva i da može ometati postupak zastrašivanjem svedoka i da može počiniti druga krivična dela.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track