VUČIĆ URUČIO 4.688 VAKCINA SEVERNOJ MAKEDONIJI: Srdačno se pozdravio i izgrlio sa Zaevom, na prelazu Tabanovce mećava! FOTO, VIDEO
Foto: Printskrin Tanjug

URUČena DONACIJa SRBIJE

VUČIĆ URUČIO 4.688 VAKCINA SEVERNOJ MAKEDONIJI: Srdačno se pozdravio i izgrlio sa Zaevom, na prelazu Tabanovce mećava! FOTO, VIDEO

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je jutros predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina koji Srbija donira toj zemlji.

Njih dvojica sreli su se u 10 sati na prelazu Tabanovce po jakoj mećavi gde su se prvo srdačno pozdravili i izgrlili a Vučić je predajući donaciju 4.688 Fajzerovih vakcina rekao da je to za našu braću!

Zaev, Vucic, vakcine, Tabanovce
foto: TV Pink Printscreen

- Doneli smo 4.688 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću, rekao je Vučić. Zaev je na to uzvratio - hvala vam puno.

- Prava zimska idila, rekao je predsednik Srbije komentarišući mećavu na graničnom prelazu posle čega se čula i šala na koju su se svi nasmejali da se zemlja ne zove džabe Severna Makedonija. Vučić je Zaeva upitao: Zoki, je l’ danas počinjete vakcinaciju? na šta mu je Zaev potvrdno odgovorio.

Zaev, Vucic, vakcine, Tabanovce
foto: TV Pink Printscreen

- Srećan sam što smo mogli da pomognemo našoj braći i prijateljima jer Srbija drugih interesa nema osim da pomognemo našim prijateljima i da razvijemo naše prijateljstvo... Pravi prijatelj je onaj u nevolji - naglasio je Vučić objasnivši da je donacija trebalo da stigne još pre 10 dana ali da su procedure bile izuzetno stroge jer tako Fajzer zahteva.

Vučić je prethodno rekao Zaevu i da se kutije od vakcina obavezno sačuvaju i vrate jer je Fajzerova procedura izuzetno stroga a ako Srbija to ne ispoštuje može da ostane bez vakcina.

1 / 16 Foto: Printskrin Tanjug

- Mi imamo ugovor koji smo potpisali sa Fajzerom kad smo naručivali velike količine, išli smo preko Kovaksa ali imamo i bilateralni ugovor i u tom ugovoru piše da mi ne smemo da otuđujemo vakcine i da moramo da garantujemo i transport i da budu onakve kakve smo ih mi dobili. Imali smo te ugovorne probleme - rekao je Vučić dodavši da će biti kratak jer se smrzao.

Vučić se zahvalio Fajzeru koji je omogućio izboz vakcina u Severnu Makedoniju po veoma strogim procedurama.

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Makedonija, vakcina
foto: Printskrin Pink

Zaev je u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Vučićem rekao da je ovo pomoć prijatelja i komšija, prijateljskog srpskog naroda s kojima njegova zemlja ima tradicionalne prijateljske i bratske odnose, te da je ovo prvi kontigent pomoći kao i da će se utvrditi prioritetne grupe građana za vakcinaciju ali da će makedonski građani moći i dobrovoljno da se prijave.

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, Makedonija, vakcina
foto: Printskrin Pink

Zaev je poželeo mir, sreću i ljubav na Balkanu i istakao da je prošla godina bila izuzetno teška te se ponovo zahvalio na ovom izrazu solidarnosti narodu Srbije.U razgovoru je rečeno da su namenjene pre svega medicinskom osoblju u crvenoj kovid zoni. Vučić je rekao da je kompanija Fajzer tražila da se vakcine predaju po svim procedurama U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko ce Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

Primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u četvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehničke dokumentacije.

Vučić: Radimo na tome da se otvori prelaz Miratovac-Lojane

Vučić je rekao danas da Srbija radi sve da se otvori novi granični prelaz Miratovac - Lojane, ali da to nije jednostavna i laka stvar. Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja na graničnom prelazu Tabanovce, rekao da je sa Zoranom Zaevim razgovarao o tome i da je premijer Severne Makedonije pokazao veliko interesovanje, kao i da postoji značajno interesovanje albanskog življa koji živi sa druge strane naše granice da se taj prelaz otvori.

Srbija i Severna Makedonija potpisale su krajem 2019. godine Sporazum o uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac - Lojane koji nakon ispunjenja svih uslova treba da proradi kao integrisani granični prelaz za međunarodni putni saobraćaj.

- To za nas nije tako jednostavna i tako laka stvar, ne zbog političkih razloga, već zbog toga što morate da plaćate svakoga dana ljude koji će da rade, to su nam uvećani troškovi, a gledamo da troškove smanjujemo, ali nemojte da brinete I taj posao ćemo da završimo, rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track