Najnovije vesti

DOBRE VESTI Premijerka Brnabić: Sutra stiže više od 40.000 Fajzerovih, očekujemo i prve kontigente AstraZeneka vakcine
Foto: Printskrin Prva Tv

biće dovoljno za sve

DOBRE VESTI Premijerka Brnabić: Sutra stiže više od 40.000 Fajzerovih, očekujemo i prve kontigente AstraZeneka vakcine

Društvo

U Srbiju sutra stiže više od 40.000 Fajzerovih vakcina, najavila je premijerka Ana Brnabić, dodajući da očekuje da u toku sledeće sedmice u našu zemlju stignu i prve AstraZeneka vakcine.

Brnabić je za TV Prva navela da se u martu očekuju i vakcine iz Kovaks programa i istakla da će na taj način građani imati i veći izbor cepiva.

- Bez ikakve sumnje biće dovoljno vakcina za sve koji žele da se vakcinišu - kazala je premijerka i navela da se sada podiže kapacitet za vakcinaciju.

Kako navodi, rekord je oko 70.000 vakcinisanih osoba u toku jednog dana, a sada se radi i revakcinacija, plus nove doze.

Navodeći da je pročitala u određenim medijima da je odziv na vakcinaciju u našoj zemlji razoračaravajući, Brnabić kaže da ne zna u kojoj Srbiji žive ljudi koji mogu tako nešto da kažu.

- U našoj državi odziv je skoro najbolji u Evropi i te kritike su dokaz da je tim ljudima žao što je vakcinacija kod nas uspešna - kaže premijerka.

Do sada je, prema njenim rečima, 635.000 osoba vakcinisano prvom dozom, oko 182.000 je revakcinisano, što je otprilike nešto više od 805.000 vakcinacija.

- U ovom trenutku 11 odsto od ukupne punoletne populacije je primilo prvu vakcinu, oko tri odsto je imunizovano, primili su i revakcinu i očekujem da će nešto malo ispod 20 odsto do kraja februara primiti prvu dozu - kazala je Brnabić.

Apelovala je na sve građane da i nakon dobijene prve doze koriste maske, jer se imunitet stiče tek dve nedelje nakon revakcinacije.

Vakcine su zdravstveno, a ne geopolitičko pitanje

Srbija se prema nabavci vakcine i imunizaciji građana ne postavlja kao prema geopolitičkom pitanju, već kao prema pitanju zaštite zdravlja građana, izjavila je premijerka Brnabić.

Premijerka je tako odgovorila na komentare pojedinih svetskih medija da Srbija okreće EU ka Kini, kao i da Kina širi meku moć u Srbiji, a Srbija u regionu.

- Na sreću, mi ne vidimo meku moć u vakcini, ovo je čisto zdravstveno pitanje, a nama je važno da su vakcine efikasne i bezbedne i to nam je donelo rezultat kojem se divi čitav svet - kazala je premijerka.

Ističe da je važnije od toga što nam se divi ceo svet to što je vakcinama zaštićeno hiljade života građana Srbije.

Kako kaže, sada postoji veliki broj zemalja članica EU koje gledaju na Srbiju i kažu da su oni trebali tako da postupe i da su trebali da pričaju sa svim proizvođačima.

- Prema ovome se nismo postavljali kao prema geopolitičkom pitanju, mi smo jedna od prvih svetskih zemalja koja je potpisala sa američkim Fajzerom, drugi u Evropi koji su uvezli, dali smo dozvolu pre EU tako da je to pokazatelj da nismo geopolitički gledali na tu stvar - navela je Brnabić.

Na pitanje da to što iz Kovaks programa još nije stigla nijedna vakcina i da već drugi put od početka pandemije EU ne pokazuje dovoljnu solidarnost i da će to možda prouzrokovati da dodatno opadne evroentuzijazam kod građana Srbije, premijerka kaže da ne bi bila tako stroga prema evropskim partnerima.

- Bili su tu u nekim drugim situacijama, Evropa je tromiji mehanizam, ali kada se uključi to je velika moć - kazala je Brnabić.

Ističe i da su u Srbiji preko 65 odsto stranih investicija iz EU i kaže da nam to pomaže da budemo ekonomski jaki i stabilni.

- Zbog toga smo imali novac za respiratore, vakcine, Evropa jeste tromiji mehanizam, ali je važna, kao i naš odnos sa drugim partnerima u svetu. Obe stvari nas čine jačima - kazala je premijerka.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...