Najnovije vesti

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM PETKOVIĆ: Glasom za SL čuvamo vezu sa državom Srbijom
Foto: Kurir

izbori

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM PETKOVIĆ: Glasom za SL čuvamo vezu sa državom Srbijom

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković kaže da za sada glasanje na izborima u KiM protiče u miru i kako treba, i da se nada da će tako i ostati do večeras.

- To je u interesu srpskog naroda i Srpske liste - rekao je Petković i ponovo pozvao Srbe sa prostora KiM da u velikom broju izađu na današnje izbore u pokrajini i podrže "Srpsku listu" jer time, kako kaže, čuvaju "pupčanu vrpcu" između KiM i države Srbije.

- Danas na veliki praznik Svetog Trifuna Srbi na KiM glasaju za svoju budućnost. Od presudne važnosti je da svi Srbi sa pravom glasa izađu na birališta i glasaju Srpsku listu. SL predstavlja projekat od nacionalnog značaja i ako želimo da nastavimo sve ono što je država Srbija radila na prostoru KiM, od investicionog ciklusa do borbe za svakog čoveka i napredak u srpskim sredinama, veoma je važna pobeda SL - istakao je Petković.

Kako kaže, pobeda SL garant je ne samo opstanka srpskog naroda na KiM, već i garant da će se u institucionalnom smislu boriti protiv loših odluka i namera Prištine da se našteti Srbiji i srpskom narodu.

Dodaje da su izbori pravi trenutak da se još jednom iskaže i potvrdi puno jedinstvo i saglasnost Srba sa KiM da SL predvodi srpski narod.

- Srbi treba samo da poslušaju svog predsednika Aleksandra Vučića koji je pozvao da se glasa za SL - naveo je Petković i dodao da je, takođe, od presudne važnosti da SL osvoji svih 10 zagarantovanih mandata u kosovskom parlamentu koji pripadaju Srbima.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada je osnovana SL, postoji puno jedinstvo srpskog naroda na KiM "što omogućava da se jednim glasom borimo za naše interese".

- Nasuprot SL, postoje dve 'nazovi-srpske' stranke iz redova srpske zajednice za koje niko neće ni da glasa. One su instalirane od Prištine upravo sa idejom da se otme makar jedan mandat SL ne bi li Priština pokušala da manipuliše i sa tim jednim mandatom probala da ostvaruje druge uspehe i rezultate u institucionalnom smislu - kazao je direktor Kancelarije za KiM.

- Ako imamo svih 10 mandata koji pripadaju SL nikakav institucionalni korak ne može da se preduzima bez SL, a to znači bez saglasnosti Beograda i dogovora sa državom Srbijom - kaže te dodaje da "niko drugi do SL, države Srbije i predsednika Vučića ne može bolje i jače da brine o srpskim interesima".

Upitan za izazove i probleme sa kojima su se Srbi na KiM suočavali pred izbore, on izdvaja "raznorazne institucionalne i vaninstitucionalne pritiske i ucene od Prištine", te nabraja da se dogodilo "skidanje" Srba sa biračkih spiskova, što je, kaže, rezultiralo sa 16.000 manje Srba koji imaju pravo glasa na severu pokrajine, kao i "smanjivanje broja biračkih mesta i smanjivanje broja Srba u izbornim komisijama".

- Takođe, imali smo političke pritiske, od toga da su albanske stranke kačile slike Ramuša Haradinaja i ambleme sa slikama tzv. "UČK" u čisto srpskim sredinama, pa sve do pokušaja Aljbina Kurtija i Vjose Osmani da sa oružanom pratnjom upadaju na sever KiM. Radilo se o pokušajima da se oslabi SL i na taj način unese nemir u Srbe na KiM - ocenjuje Petković.

On je kritikovao pristup drugih srpskih partija koje učestvuju na izborima i koje predvode Nenad Rašić i Rada Trajković.

- Rašića i "Djilasovu" Radu Trajković niko od Srba ne podržava. Imamo dve 'kvazi-srpske' političke partije koje se samim tim što podržavaju Aljbina Kurtija zalažu za projekat 'velike Albanije'. Projekat 'velike Albanije' je u programu Samoopredeljenja - navodi Petković i napominje da se "Rašić sa Kurtijem šetao po Štrpcima, govoreći kako je to najbolja politička opcija, dok je Rada Trajković podržavala Kurtija kao intelektualca".

Na pitanje kako vidi to što OEBS po prvi put ne posmatra izbore na KiM, kaže da je posredi pokušaj "osnaženja Prištine u izbornom procesu, podržan i od nekih zapadnih centara".

- Valjda i OEBS, ali i EU smatraju da je toliki stepen demokratije u Prištini da ona može sama da organizuje izbore - ironično je primetio Petković.

Ističe da je, s obzirom da nema međunarodnih predstavnika koji treba da prate izborni proces, jasno u kako i koliko teškoj poziciji se nalaze Srbi na KiM.

- Baš zbog toga, i u odnosu na pritiske ne samo od Prištine već i od zapadnih zemalja koje žele da daju viši stepen nezavisnosti tzv. Kosovu, moramo pokazati da smo složni, jedinstveni i odlučni da izađemo na izbore i pokažemo koliko nam je stalo do države Srbije i da SL osvoji svih 10 mandata - naglasio je Petković.

Jer kako kaže podrška SL da u prištinskom sistemu može da se bori za sve ono što je neophodno za zaštitiu srpskog naroda na KiM, važna je jer se očekuje, "izuzetno težak period u političkom smislu", zbog različitih pritisaka na Srbiju i predsednika Vučića u predstojećem periodu.

Kako navodi kroz izborni proces imamo punu institucionalnu podršku prema SL i u prištinskom sistemu ostvarujemo sve ono što je neophodno da zaštitimo srpski narod na KiM", zaključio je Petković.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track