vanredni parlamentarni izbori

IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Masovan odziv Srba na severu, Samoopredeljenje pobednik

Politika -

* Srbi sa severa brisani sa spiska. Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači

* Lideri Srpske liste glasali u Mitrovici, Haradinaj poveo i ženu, u Prištini fale sredstva za dezinfekciju?!

KOSOVSKA MITROVICA - Na Kosovu i Metohiji jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore.

1 / 9 Foto: Tanjug/ZORAN MIRKOVIC

20:49 - Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odso glasova, prenosi portal Zeri.

Na danas održanim vanfrednim parlamentarnim izborima glasalo se u 38 opština, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta.

Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.

19:42 - Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je večeras da je do 19 sati na biralistima na Kosovu i Metohiji glasalo 46,73 odsto birača, odnosno više od 780.000 građana sa pravom glasa.

Pravo glasa ima 1.794.862 građana, prenosi Koha. Kako se navodi, u Prištini je do 19 sati glasalo 58 odsto glasača.

19:20 - U 19 časova su zatvorena glasačka mesta na prevremeni parlamentarni izborima na Kosovu i prema prvim rezultatima Exit pola Instituta Pipos iz Prištine pobednik ovih izbora je pokret Samoopredeljenje (PS) koji je dobio 41.8 odsto glasova.U rezulatatima exit pola koji su predstavljeni na TV Klan Kosova na drugom mestu je Demokratska partija Kosova(DPK) sa 16.5 odsto, na trećem mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 15.2 odsto.

Aljbin Kurti
foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Na četvrtom mestu je Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 7.2 odsto, dok Socijaldemokratska inicijativa (SDIK) nije prošla izborni prag od 5 odsto, jer ima 2.6 odsto glasova.

Stranke manjina su osvojile 16.7 odsto glasova Kada se imaju u vidu samo glasovi Albanaca, PS ima 50.2 odsto, DPK 19.8 odsto, DSK 15.3 odsto i ABK 8.6 odsto, dok je SDIK dobila 3.1 odsto glasova.

Bez glasova iz dijaspore PS će imati 52 poslanika, DPK 20, DSK 19 i ABK 9, dok će manjinske zajednice imati 20 poslanika.

19:17 - Birališta na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 sati. Prvi, preliminarni rezultati očekuju se posle 21 sata. U biračkom centru u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, biračka mesta zatvorena su tačno u 19.00.

Kako javlja izveštač Tanjuga, vrata škole tada su zatvorena, i samo su glasači koji su se do tog momenta zatekli u školi, mogli da ispune svoje biračko pravo.

Nakon zatvaranja birališta, članovi biračkih odbora počeli su prebrojavanje glasačkih listića, nakon čega će oni uz policijsku pratnju, biti otpremljeni u Kosovo Polje, gde se nalazi centar za prebrojavanje glasova CIK-a.

18.42 - Na severu Kosova i Metohije izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto, kažu u organizaciji "Demokratija na delu" (DnD) koja prati izbore na celom KiM.

izbori
foto: EPA

Na teritoriji celog Kosmeta, izlaznost je 42 odsto, rekao je za Tanjug koordinator DnD za sever Dušan Radaković.

On je kazao da očekuje da će izlaznost na severu KiM biti 80 odsto, a na celom KiM neće preći 50 procenata.

Ukazao je da su zabeležene dve neosnovane prijave na nepravilnosti. Jedna u Srednjoj tehničkoj školi gde je prijavljeno da je, navodno, jedna osoba u kutiju ubacila dva glasačka listića, a proverom je utvrđeno da je netačno, dok se druga odnosila na izborno mesto u OŠ "Sveti Sava", pošto je jedna osoba preko Fejsbuka tvrdila da pojedinci tamo glasaju i po više puta.

18.21 - Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izrazio je zadovoljstvo što se izborima na Kosovu tehnički i administrativno dobro upravlja i nadu da će izborni dan i nadalje proteći bez većih incidenata. Suniog je na zvaničnom Tviter nalogu saopštio da je radni dan završio posetom CIK-u.

17.48 - Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da je danas u Pritvorskom centru u Prizrenu, uz pratnju tročlane komisije za praćenje izbornog procesa, glasalo 46 zatvorenika, od ukupno 60 koliko ih se nalazi u toj ustanovi.

izbori
foto: EPA

17.29 - Koalicija NVO "Demokratija na delu" saopštila je na konferenciji za medije da je prema njihovoj proceni do 16 časova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo oko 670.000 ili 37,3 odsto birača.

17.29 - Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da je danas u Pritvorskom centru u Prizrenu, uz pratnju tročlane komisije za praćenje izbornog procesa, glasalo 46 zatvorenika, od ukupno 60 koliko ih se nalazi u toj ustanovi.

16.42 - Prema podacima CIK u realnom vremenu, do sada je u Zubinom Potoku glasalo 63 odsto birača, a u Severnoj Mitrovici 55.

16.39 - Srbi iz opština na severu Kosova masovno su se odazvali i zašli na biračka mesta, kako bi glasali na vanrednim parlamentarnim izborima, prenosi Reporteri. Prema podacima CIK u realnom vremenu, do sada je u Zubinom Potoku glasalo 63 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 55 i Leposaviću 59 odsto. Do sada je 32,32 odsto birača sa pravom glasa, glasalo na celom Kosovu.

16.23 - Opštinska izborna komisija u Leposaviću saopštila je da je do 15 sati u tom mestu na birališta izašlo 61,14 odsto upisanih birača.

15.46 - Izlaznost do 15 sati - 32.43 odsto Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da je na vanrednim parlamentarnim izborima do 15 sati glasalo 32,43 odsto, odnosno 553.407 glasača.

Kako je saopšteno, najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odstoi, prenosi Koha. Kako se navodi, u Prištini je do sada glasalo 39,48 odsto birača.

izbori
foto: EPA

14.21 - Prema posmatračima "Demokratije na delu" do 13 sati glasalo je 19,8 odsto birača.

13.47 - Hakovan sajt CIK, postavljena reklama za vijagru?! Zvaničan sajt Centralne izborne komisije u Prištini hakovan je danas i na njega je, umesto vesti o glasanju, postavljena reklama za vijagru. To je postavljeno na engleskoj verziji sajta, dok na albanskom i srpskom jeziku sajt radi bez problema, piše prištinska Koha. Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a CIK je odgovorna za njihovo organizovanje i sprovodenje.

13.09 - Incident na biračkom mestu. Na biračkom mestu u Prekazu došlo je do incidenta kada su se fizički sukobila dvojica posmatrača iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova. Navodno, do sukoba je došlo zbog bedža koji je nosio jedan od njih, a u njihovom razdvajanju učestvovala je i Kosovska policija, prenosi Gazeta ekspre

12.02 - Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu. Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. Jevtić je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj školi "Staja Markovic" u Štrpcu, prenosi Kosovo Onlajn. Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na KiM, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno. "Pokazujemo ne samo da ne odustajemo, već i da nas u budućnosti bude više, rekao je Jevtić. On je dodao da očekuje da izbori proteknu u najboljem redu i kada je reč o primeni mera zaštite protiv COVID-19, ali i u bezbednosnom smislu.

CIK: Do 11 sati glasalo 8,34 odsto birača. Centralna izborna komisija saopštila je da je danas do 11 sati na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM glasalo 87.151 glasača, odnosno 8,34 odsto. Kako se navodi, na prošlim izborima održanim u oktobru 2019. godine, do 11 sati glasalo je oko 175.000 birača, prenosi portal Reporteri. Pravo glasa ima 1.794.862 glasača, a birališta su otvorena do 19 sati. Na vanrednim parlamentarnim izborima, učestvuje 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

11.29 - KiM: Na severu bez nepravilnosti, do 10 glasalo 11 odsto birača. Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore. Radaković je za Tanjug istakao i da izborni proces na severu KiM protiče bez većih nepravilnosti.

Inače, kako je izostala podrška OEBS-a, Demokratija na delu, sastavljena od 10 nevladinih organizacija, među kojima iz Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), jedini je nezavisni posmatrač izbora. "Proces se danas odvija hladno i smrznuto. Sibirski su krenuli izbori jutros, oko pet sati smo već bili po školama, koje su određene za biračka mesta. Proces za sada protiče bez većih nepravilnosti", rekao je Radaković, koji je izvršni direktor ACDC.

Malo problema bilo je jutros podno Kopaonika, u leposavićkim selima, poput Kostinog potoka i Vračeva, da se uopšte dođe do škola, jer je sneg negde napadao i do 1,5 metra, ali su biračka mesta otvorena na vreme, u sedam sati, istakao je Radaković. On je naveo da je, prema prvom preseku, do 10 sati glasalo oko 11 odsto birača, što je manje nego uobičajeno, ali je razumljivo zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Dodao je da je zaduženje Demokratije na delu, od 2000. godine, da prate izbore, a sam Centar za zastupanje demokratske kulture zadužen je za četiri opštine na severu KiM. Praćenje izbornog procesa organizovano je po uzoru na sistem koji Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) sprovodi u centralnoj Srbiji.

Kosovo, izbori
foto: Tanjug/ZORAN MIRKOVIC

- Radimo na određenom uzorku, nemamo posmatrače na svih 77 biračkih mesta na severu. Imamo 22 ljudi u opštinama, od kojih pet u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Radaković. Nezahvalno je, kaže, predviđati konačnu izlaznost, zbog leda i minusa. Pored toga, podsetio je i da problem smanjenog broja birača, u srpskim opštinama za čak 28.500, tako da je na severu Kosova 43.000 glasača.

- Izbrisano je 28.500 izbrisano u srpskim opštinama, zbog Unmikovih ličnih karata, iako smo ukazivali da se na osnovu njih i vadi kosovska lična karta, da je isti lični broj, ali su ljudi izbrisani, rekao je Radaković i dodao da će oni biti vraćeni u birački spisak, automatski, kada apliciraju za kosovsku ličnu kartu. Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati i zatvaraju se večeras u 19 časova, a prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 21.30.

Kosovo, izbori
foto: Tanjug Zoran Mirković

11.22 - KiM: Glasali lideri skoro svih većih albanskih stranaka. Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori, a do sada su glasali i lideri skoro svih većih albanskih političkih stranaka. Iz Centralne izborne komisije saopštili su da je izborni materijal normalno dostavljen svim izbornim mestima uprkos lošem vremenu, dok je organizacija "Demokratija u akciji" saopštila da je na tri odsto birališta nisu otvorena na vreme zbog nedostatka potrebnog materijala, prenosi Ekonomia online.

Prištinska Koha prenosi da ne jednom delu birališta u Prištini nema sredstava za dezinfekciju. Do sada su glasali lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i njegov koaliciioni partner Vjosa Osmani, kao i aktuelni premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji su još jednom pozvali glasače da izađu u što većem broju. Na današnjim izborima učestvuje 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Prijavljeno je ukupno 1.052 kandidata, a pravo glasa ima 1.794.862 glasača. Prvi put na izborima će glasati 49.198 glasača, a izbore će nadgledati 30.000 registrovanih posmatrača. Za praćenje izbora Centralna izborna komisija akreditovala je 18 ambasada sa 146 posmatrača, šest međunarodnih organizacija i institucija sa 37 posmatrača, jednu javnu instituciju sa 43 posmatrača, 26 lokalnih nevladinih organizacija sa 1.713 posmatrača. Angažovano je i 23 političkih entiteta sa 26.635 i 63 lokalnih i međunarodnih medija sa 626 posmatrača.

08.40 - Leposavić: Glasali Todić i Simić. Gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo onlajn. Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, valiki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

Kosovo, izbori
foto: Tanjug/ZORAN MIRKOVIC

Na severu KiM glasaće se na ukupno 74 biračka mesta, što je manji broj nego ranije, nakon što je CIK izbrisao određen broj građana sa biračkog spiska.

Tako je u Leposaviću broj biračkih mesta sa 31 smanjen na 25, u Severnoj Mitrovici sa 27 na 23, u Zubinom Potoku sa 15 na 14 i u Zvečanu sa 13 na 12 biračkih mesta.

Kosovo, izbori
foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Pravo glasa u sve četiri opštine na severu Kosmeta ima oko 43.200 građan - u Severnoj Mitrovici 17.300, Leposaviću 12.600, Zvečanu 6.800 i Zubinom Potoku oko 6. 500 birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je sedam biračkih centara - OŠ "Sveti Sava", Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas", Medicinska škola, Suvi Do, Bošnjačka mahala, Mikronaselje i jedno mesto u Kolašinskoj ulici.

Biračima na celom Kosovu i Metohiji je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Prema podacima CIK-a, na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, koji biraju 120 članova novog parlamenta. Na glasačkom listiću nalazi se 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice - Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice - 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na KiM. Na ovim izborima nema posmatrača OEBS. Biračka mesta zatvaraju se večeras u 19 sati.

1 / 3 Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

Od ratnih sukoba na KiM 1999. godine ovo su osmi izbori, a peti koji su raspisani pre isteka mandata parlamenta. Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice - Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez. Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora "delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa", dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

(Kurir.rs/Tanjug/Kosovoonline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja