BRINEMO O TRADICIJI

BRNABIĆ IZ ORAŠCA: Sretenje obeležavamo i u godini NAJVEĆE KRIZE OD DRUGOG SVETSKOG RATA

Politika -

Duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas kada je Srbija postala jaka i moderna država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji poručila je danas na svečanoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti premijerka Ana Brnabić.

"Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamilismo pre godinu dana, suočenim sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata, koja u ekonomskom smislu nije zabeležena u veku inazad", navela je Brnabić.

Ona je istakla da se sve preko noći zbog pandemije promenilo i da svi prolazimo kroz nezabelezene izazove.

"I u vremenu globalne krize država Srbija i njeni građani dokazuju da slobodarski, nezavisan i pravdoljubiv plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima", poručila je Brnabić i dodala poruke ustanka i Sretenjskog ustava gore kao neugasiv plamen slobode.

Kazala je i kada predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Sretenje crveno slovo, to nije samo posveta precima već i poruka da iskra upaljena ustankom iz 1804, a razbuktana ustavom iz 1835. danas gori kao neugasiv plamen slobode i nezavisnosti Srbije i naseg naroda.

"To je poruka da nas duh Sretenja i dalje vodi i inspirise, da je Srbija nezavisna, slobodna i pravdoljubiva jaka i moderna država, da visoko vrednuje istoriu i tradiciju i odaje priznanje onima koji su postavili temelje državnosti, ali i da neprekidno brine o svojim grajdanima, ekonomiji i nacionalnim i narodnim interesima.

Takva Srbija je danas primer drugima u svetu, priča se o njoj kao o predvodniku borbe za očuvanje narodnog zdravlja, drzava koja zahvaljujući sopstvenim snagama postala najbolje organizovana na planeti u vakcinaciji i borbi protiv kovida, istakla je premijerka.

Ona je ukazala da Srbija i u ovako tragičnim vremenima nastavlja da pomaže susede i doprinosi sve stabilnijem i povezanijem regionu.

"Glas i mišljenje takve Srbije se danas više čuje i poštuje u međuanarodnoj političkoj areni, a ponosni smo i što imamo prijatelje i partnere u svim delovima sveta", istkla je Brnabić i dodala da je takva Srbija 2020. zavrsila kao ekonomski prvak u Evropi.

Istakla je da je "naša Srbija" sve jača i sve bolje mesto za zivot.

"Sigurna sam da bi danas na ovom mestu naši preci bili ponosi kako se Srbija bori sama svojim resursima i sopstvenim znanjem u ovako teskim vremenima", istakla je ona.

Poručila je da se Srbija konačno vraća sebi, da se nakon mnogo vremena i muka okreće svojoj istoriji i tradiciji, ukazujući na spomenik Stefanu Nemanji, autoputeve koji su nazvani po voždu Karađorđu i Milošu Velikom.

Na današnji dan, istakla je, sećamo se junačkog uzvika "Usta raja ko iz zemlje trava" koji se čuo pre 217 godina na istorijskom zboru, i da je tada posle više vekova ponovo upaljena iskra slobode i državnosti, pokrenuta borba za kulturnu i političku emancipaciju i trajno obnavljanje srpske državnosti.

Priv srspki ustanak jedinstven je u evropskpoj istoriji, rekla je podsetila na veličanstvene bitke na Ivankovcu, Mišrau, Deligradu...

"Znali su Srbi da samo uz jake institucije i ulaganje u obrazovanje možemo biti uspešni u tom cilju", istakla je, između ostalog, Brnabićm, uz čestitkke svim građanima i u želji da Srbija, kako je rekla, bude sve jača i bogatija, a građani srećniji i ponosniji".

Kurir.rs / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja