PREDSEDNICA REPUBLIKE SRPSKE IZ ORAŠCA: Sretenje je simbol slobode i države
Foto: Kurir

GOVORILA JE NA SKUPU

PREDSEDNICA REPUBLIKE SRPSKE IZ ORAŠCA: Sretenje je simbol slobode i države

Politika -

Srbija je lider u regionu i dovoljno je jaka i odlučna da se uhvati u koštac sa izazovima koje nosi budućnost, poručila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u Orašcu.

Čestitajući Srbiji praznik u ime građana Republike Srpske i svoje, Cvijanović je izrazila želju da svako zajedničko okupljanje bude znak još čvršćeg jedinstva i zajedništva Srbije i Republike Srpske.

Istakla je da, uprkos brojnim izazovima koje je donela pandemija, ovaj praznik uvek iznova podseća na dve stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj , a to su i sloboda i država.

Osvrnuvši se na današnji dan 1804., Cvijanović je kazala da su te dve vrednosti i danas duboko utkane u naše nacionalno, političko i kulturno biće.

Sloboda je, navela je, pretpostavka za život svakog čoveka i svake nacije i za nju se tokom istorije mnogo puta platila najviša cena merena teškim stradanjem, ogromnim ljudskimm žrtavam i materijalnim razaranjima.

''Svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje, neba, za mogucnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, nečuvajući slobodu samo za sebe nego je deleći is a drugim narodima", istakla je predsednica Republike Srpske.

Ukazala je i one koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrednosti pokušavaju da umanje, oskrnave pa čak i gurnu u blato.

Istakla je da je Srbija na današnji dan pre 186 godina u ustavno-pravnom smislu započela svoj put ka izgradnji moderne državnosti i dodala da je ta put bio trnovit, prepun različitih izazova i problema.

Današnja Srbija je, istakla je, služi na ponos i čast svima u Republici Srpskoj, a svakodnevna borba za Republiku Srpsku olakšana je zahvaljujući podršci koju dobija upravo iz Srbije.

Kurir.rs / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track