ŠOLAK I ĐILAS MULJALI S PRODAJOM DAJREKT MEDIJE I ZGRADE MULTIKOMA: Deo posla išao preko Mauricijusa
Veže ih poslovni interes: Dragan Šolak i Dragan Đilas, Foto: screenshot, Ana Paunković

TAJNI DIL

ŠOLAK I ĐILAS MULJALI S PRODAJOM DAJREKT MEDIJE I ZGRADE MULTIKOMA: Deo posla išao preko Mauricijusa

Politika -

Dokumenti otkrivaju da lider SSP raspolaže računom preduzeća „Askanijus“ u ovom poreskom raju, a ista firma pojavljuje se i 2015. kao karika u lancu transakcija prilikom kupoprodaje njegove firme vlasniku Junajted grupe

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas zatrpan je do guše dokumentovanim dokazima da krije milionske iznose na egzotičnim destinacijama, ali i da je u čvrstom interesno-poslovnom savezništvu sa suvlasnikom Junajted grupe Draganom Šolakom. Kurir je još letos raskrinkao tajne dilove ovog dvojca, pokazavši na primeru prodaje Đilasove firme „Dajrekt medija“, koja je sada i zvanično u vlasništvu Šolaka, kako su u zamršenom lavirintu ofšor preduzeća skrivane finansijske transakcije između njih, a sve zbog, kako se sumnja, utaje poreza i pranja novca. Ovo nije jedina poslovna veza Šolaka i Đilasa, već su učestvovali i u kupoprodaji sedišta Đilasove firme „Multikom“.

Gradio imperiju dok je bio na vlasti

Ali krenimo redom. Tragovi novca na Đilasovom računu na Mauricijusu, o kojima su Novosti pisale, vode upravo do kupoprodaje „Dajrekt medije“. Dokumenti, naime, otkrivaju da Đilas raspolaže računom preduzeća „Askanijus“ u pomenutom poreskom raju, a ista firma pojavljuje se i 2015. kao karika u lancu transakcija prilikom kupoprodaje „Dajrekt medije“.

Kresimir Gergov
foto: screenshot

Kurir je već pisao o zamršenoj šemi koja otkriva da je Šolak još 2014. kupio „Dajrekt mediju“ od Đilasove „Multikom grupe“, a da je paravan za ovu kupovinu poslužio kontroverzni bugarski biznismen Kresimir Gergov. Bugarin se tada pojavio kao formalni kupac Đilasove firme, a ona je zapravo već tada bila uŠolakovim rukama, jer dostupne informacije pokazuju da je zajam za kupovinu „Dajrekt medije“ Gergovu dao upravo Šolak, i to u iznosu od 17,7 miliona evra.

Dugogodišnji saradnici

Podsetimo, Đilas je od „Dajrekt medije“ napravio poslovnu imperiju od 2004. do 2013, dakle, u periodu dok je bio na vlasti, da bi u aprilu 2014. objavio da je kompaniju prodao za 17,7 miliona evra. Kupac je bila holandska fondacija „CEE medija“, koja je osnovana samo mesec dana ranije, a kojom je upravljao Gergov. U julu 2015. vlasništvo u „Dajrekt mediji“ Gergov je besplatno prebacio na firmu „Askanijus Nederlends B. V.“, čiji su vlasnici bili skriveni iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija.

Iako vešto skrivana, veza Đilasa i „Dajrekt medije“ vidljiva je i nakon prodaje, jer su u firmi ostali njegovi dugogodišnji saradnici kao manjinski suvlasnici. Takođe, sve do 2017. sedište i prostorije firme ostali su u zgradi u vlasništvu Đilasove „Multikom grupe“ u Ulici antifašističke borbe 13b.

A onda na scenu ponovo stupa Dragan Šolak, koji prvo 2017. kupuje ovu zgradu od Đilasa, a zatim 2018. i njegovu navodno bivšu firmu „Dajrekt mediju“. Prema informacijama koje su objavili beogradski mediji, „Multikom grupa“ je 31. oktobra 2017. pomenutu zgradu prodala firmi „Tekhil plaza“ d.o.o., koja je osnovana 2012. i koja je bila registrovana na istoj adresi na kojoj je registrovana i firma SBB, kablovskog operatera u vlasništvu Junajted grupe.

SINIŠA MALI

Đilas se smeje građanima Srbije

Siniša Mali
foto: Zorana Jevtić

Ministar finansija Siniša Mali upozorio je da otkriveni računi Đilasa u inostranstvu ukazuju da je reč „o jednoj ogromnoj hobotnici“.

- Reč je o velikom broju računa koji kontrolišu Dragan i Gojko Đilas i Paskal Šmit, i to je samo vrh ledenog brega. To je novac koji je iznet iz Srbije dok je Đilas bio na vlasti. Sve vreme Đilas se smeje građanima Srbije i svima nama, a na pitanja novinara ne želi da odgovara - izjavio je Mali u emisiji „Hit tvit“ na Pinku.

Kurir.rs/ Redakcija Kurira Foto: screenshot, Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja