MAJA GOJKOVIĆ: Neophodno razmotriti dosadašnji sistem obezbeđenja u muzejima, zbog više krađa poslednjih godina
Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/MO

otuđeni vredni predmeti

MAJA GOJKOVIĆ: Neophodno razmotriti dosadašnji sistem obezbeđenja u muzejima, zbog više krađa poslednjih godina

Politika -

BEOGRAD - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas u Skupštini Srbije da je neophodno razmotriti da li je dosadašnji sistem zaštite i fizičkog obezbeđivanja muzeja u Srbiji adekvatan, budući da se poslednjih godina dogodilo nekoliko krađa u kojima su otuđeni vredni muzejski predmeti.

Muzej primenjene umetnosti
foto: Printscreen/Google Maps

Gojković je u parlamentu, gde se vodi rasprava o Predlogu zakona o muzejskoj delatnosti, istakla da novac svih građana i naše kulturno blago pripada svima nama i da ne treba da se beži od istine i da se gura pod tepih nešto loše što je učinjeno u prošlosti.

Ministarka je naglasila da je važno da se sazna i utvrdi ko je izvršio krađe u muzejima, gde se nalaze otuđeni predmeti, ko su počinioci, a u krajnjem slučaju, zašto u nekim slučajevima MUP ništa nije uradio.

"Sva svoja dosadšnja saznanja želim da podelim sa građanima Srbije, jer oni pune budžet i treba da znaju gde odlazi njihov novac. Na meni je da sve ono što znam, kažem i policiji i Tužilaštvu šta se dešavalo u ne tako davnoj prošlosti u našim muzejima", rekla je Gojković.

Gojković je istakla da krađa u Muzeju primenjene umetnosti koja se desila u avgustu 2019. godine zaslužuje pažnju javnosti, i ukazala da je javnost o teškoj krađi predmeti iz 14, 17, 19, i početka 20. veka saznala na osnovu njenih izjava.

"Procenjena šteta po proceni zaposlenih Muzeja u iznosu od 300.000 evra, ali zapravo šteta je mnogo veća, jer ti zlatni predmeti i taj nakit pripadao je nekada našim dinastijama, pre svega dinastiji Oberenović", kazala je Gojković.

Ministarka je precizirala da Ministarstvo od avgusta 2019. do marta 2020. godine nije dobilo nijedno obaveštenje od čelnih ljudi iz Muzeja primenjene umetnosti, niti od Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nije mi jasno zašto se toliko dugo ćutalo", rekla je Gojković.

Ministarka je navela da je osumnjičen jedan od radnika obezbeđenja koji je taj posao dobio na javnoj nabavci i istakla da bi svi trebalo da se zamisle da li javne nabavke moraju da budu i rešenje angažovanja nekog da radi obezbeđenje u ovako važnim ustanovama kulture ili to može da se radi na neki drugačiji način.

Gojković je rekla da se nada da će uskoro dobiti odgovor na to ko su počinioci, ko su nalogodavci i kako je došlo do te krađe od strane samog obezbeđenja, kao i da li ima odgovornosti zaposlenih, budući da je ključ od depoa sa tako važnim predmetima stajao u običnoj fijoci u pisaćem stolu.

"Muzej Jugoslavije 2016. godine pokraden je od strane radnika iste firme, koja je obezbeđivala i Muzej primenjene umetnost", kazala je ministarka.

Gojković je navela i primer prostora u "Beton hali" koji je dodeljen Muzeju marginalne i naivne umetnosti iz Jagodine, u koji je država ulagala određena sredstva.

Maja Gojković
foto: Nikola Anđić, Dragana Udovičić

Kako kaže, ideja je bila da to bude galerija muzeja koji se nalazi u Jagodini, ali i tu je i došlo do krađe lifta, vrednosti između 15.000 evra.

"Nema nikakvih tragova o tome, čak ni tragova obijanja osim svedočenja čoveka koji je bio zadužen da čuva taj prostor. Prosto je nemoguće u tom prostoru, koji je pokriven svim mogućim kamerama iz okolnih restorana i kafića, da nema nikakvog traga. Lift je ogroman, neko je morao da vidi da se iznosi jedna tako velika stvar", rekla je Gojković napominjući da MUP nije uradi ništa povodom krivične prijave protiv NN lica.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track