Najnovije vesti

145 GODINA OD ROĐENJA NAJPOZNATIJEG VRANJANCA: Borisav Stanković - velikan srpske književnosti i začetnika moderne u našoj zemlji
Foto: T.S.

godišnjica

145 GODINA OD ROĐENJA NAJPOZNATIJEG VRANJANCA: Borisav Stanković - velikan srpske književnosti i začetnika moderne u našoj zemlji

Srbija

Od rođenja Vranjanca Borisava Stankovića, velikana srpske književnosti, začetnika moderne u Srbiji, danas se navršava 145. godina.

Rođen u Vranju, vrlo rano je ostao bez roditelja, tako da ga je odgajala baba po ocu, Zlata. Nakon završetka osnovne škole i sedam razreda vranjske gimnazije, školovanje nastavlja u Beogradu, gde postaje pravnik.

Vranje, Borisav Stankovic
foto: T.S.

Relativno mlad je otišao iz rodnog Vranja, ali ga je celog života nosio u srcu, o čemu svedoči i njegov književni opus.

Njegovo stvaralaštvo svrstava se u realizam, mada ga savremena kritika smatra začetnikom moderne srpske književnosti. U svojim delima upečatljivo je opisao vranjsku gradsku čaršiju i tragične sudbine Vranjanaca, raslojavanje i neretko propadanje i degeneraciju starih trgovačkih porodica.

Kroz njegovo delo provlači se poetika čulnog, po čemu se posebno izdvojio na tadašnjem književnom nebu Srbije.

Vranje, Borisav Stankovic
foto: T.S.

Svoju najpoznatiju dramu Koštana, objavio je 1902. godine, kada je u književnost uveo vranjski govor. Osam godina kasnije 1910. objavio je svoj najpoznatiji roman Nečista krv. U godinama koje dolaze objavljuje pripovetke, romane i drame koje se uglavnom vežu za Vranje.

Njegov grad odužio mu se otkupljivanjem rodne kuće koja postaje Muzej kuća, podizanjem spomenika u gradskom parku i organizovanjem kulturnih manifestacija njemu u čast.

Vranje, Borisav Stankovic
foto: T.S.

Brojne obrazovne i ustanove kulture nose njegovo ime. Nažalost, ove godine zbog pandemije koronavirusa grad Vranje i Javna biblioteka Bora Stanković nisu organizovali manifestaciju "Borini književni dani".

Ove godine se u Vranju odlaže i kulturna manifestacija, jubilarna 55. "Borina nedelja" zbog postojeće epidemiološke situacije usled virusa kovid- 19 i mera koje su na snazi.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...