JADRANKA JOKSIMOVIĆ SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA KIPRA: Podrška Srbiji u EU integracijama
Foto: Filip Plavčić

sastanak

JADRANKA JOKSIMOVIĆ SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA KIPRA: Podrška Srbiji u EU integracijama

Politika -

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

Joksimović je zahvalila kiparskom kolegi na iskrenoj podršci koju njegova zeml?a pruža Srbiji u pregovorima o članstvu, zalažući se istovremeno za principijelno rešavanje odnosa Beograda i Prištine, u skladu sa načelima međunarodnog prava, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Očekujemo da će Kipar, kao i do sada, nastaviti da zastupa politiku proširenja EU na način koji će omogući da ta politika bude verodostojnija, predvidl?ivija i dinamičnija, kako je novom metodologijom i najavljeno", rekla je Joksimović.

Posebno je istakla uverenje da će snažnije političko vođenje pregovora o članstvu doprineti transparentnosti čitavog procesa.

Prvi takav visoki politički format, kako je navela, trebalo bi da bude Međuvladina konferencija tokom portugalskog predsedavanja EU, na kojoj bi i države članice EU, ali i Srbija imale priliku da predstave svoja očekivanja kada je reč reformskim procesima u našoj zeml?i ali i o podršci Unije da se oni uspešno sprovedu.

Joksimović je izrazila očekivanje da će Kipar, kao i do sada, uvažavati napore Srbije da realizuje sve neophodne reforme, posebno one u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i zelene agende.

Ona je obavestila kiparskog ministra i da se istovremeno radi i na usklađivanju sa standardima i pravnim tekovinama EU u okvirima klastera 3 i 4 - konkurentnost i inkluzivni i zeleni dogovor i digitalizacija i infrastrukturno povezivanje.

"Verujemo da će tim reformskim aktivnostima biti ostvaren napredak, dovoljan da države članice podrže i otvaranje klastera i tako, u skladu sa zajedničkim očekivanjima, ubrzamo dinamiku pregovora", naglasila je Joksimović.

Hristodulidis je ukazao na važnost dobrih bilateralnih odnosa dveju zemalja, koji se reflektuju i na podršku njegove zemle Srbiji u pristupanju EU.

"Vlada Kipra iskreno zastupa politiku proširenja Unije, uz istovremenu podršku Zapadnim Balkanu i Srbiji, da dostigne za to neophodna merila, pre svega u vladavini prava, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i u oblasti ekonomskih kriterijuma", izjavio je kiparski ministar.

Joksimović i Hristodulidis su se saglasili da je efikasno postupanje Srbije u saniranju posledica pandemije kovid-19, kao što je uspešna imunizacija stanovništva, ali i pomoć privredi i susedima u regionu, najbolji pokazatelj da naša zemlja temelji svoju politiku na evropskim vrednostima solidarnosti, jednakosti i poštovanju ljudskog dostojanstva, što je posebno važno u doba globalne krize.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track