ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ ZGROŽEN REČIMA NEMAČKOG AMBASADORA: Šib zaboravio genocid nad Srbima, pa još opravdava i bombe iz 1999.
Foto: Marina Lopičić

u najmanju ruku neutemeljena IZJAVA

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ ZGROŽEN REČIMA NEMAČKOG AMBASADORA: Šib zaboravio genocid nad Srbima, pa još opravdava i bombe iz 1999.

Politika -

Ambasador Nemačke u Republici Srbiji Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine predstavljalo reakciju kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu i time izazvao lavinu nezadovoljstva.

Među onima koji su reagovali na Šibove skandalozne reči našao se i istoričar Dejan Ristić, koji poručuje da je ta izjava "u najmanju ruku neobična i činjenično neutemeljena".

Ristić, iznoseći lični stav, dalje navodi:

"Ovo tim pre, što je svega dan ranije ambasador u svom autorskom tekstu posvećenom 80. godišnjici napada nacističke Nemačke i njenih saveznika, objavljenom u jednom našem dnevnom listu, izbegao da naglasi i to kako je napad njegove domovine na našu zemlju, pored ostalog, rezultirao i genocidom počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda na tlu tada okupirane Kraljevine Jugoslavije.

I dok je Tomas Šib izbegao da se osvrne na istorijski i na svaki drugi način stvaran i dokazani genocid nad pripadnicima srpskog naroda, do koga je došlo u razdoblju između 1941. i 1945. godine, ambasador se na volšeban način opredelio da protivpravnu i zločinačku agresiju država članica NATO pakta na SR Jugoslaviju, u kome je prednjačila njegova zemlja, neprimereno i suprotno istorijskim činjenicama pokuša da opravda sprečavanjem nekakvog genocida koji se nije ni dogodio, niti bi se ikada dogodio. Istorijske činjenice nam nedvosmisleno svedoče o tome da tadašnje jugoslovenske i srpske vlasti nisu imale nikakvu genocidnu nameru u odnosu na svoje građane albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija, već su se, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima, suprotstavile pokušaju oružane pobune sa ciljem otcepljenja dela državne teritorije.

Ambasador je, svesno ili nesvesno, tim svojim rečima optužio SR Jugoslaviju, a samim tim i srpski narod, za spremnost da počine genocid nad svojim sopstvenim (su)građanima albanske nacionalnosti na području AP Kosovo i Metohija.

Dakle, genocid koji se dogodio nad srpskim narodom u periodu između 1941. i 1945. godine, a za koji je delom odgovorna i njegova domovina, se prećutkuje i ignoriše, a nepostojeći genocid nad albanskim življem na području AP Kosovo i Metohija se sada predstavlja kao nekakav opravdavajući razlog za protivpravni i zločinački napad na jednu suverenu državu koja se na delu sopstvene teritorije suočavala sa oružanom pobunom i organizovanom terorističkom aktivnošću.

Očito izlazeći iz okvira dobre diplomatske prakse i zalazeći na sklizak teren improvizacija i maštarija, ambasador je izrekao nešto što će, plašim se, trajno obeležiti njegov mandat u našoj državi.

Ako je i od jednog ambasadora, mnogo je".

(Kurir.rs/kosovo-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track