ANA BRNABIĆ O PROTESTU ISPRED SKUPŠTINE: Najstrašnije kršenje mera! Većina bez maski, a distanca se nije držala
Foto: printscreen

LEKARI TO NE BI PODRŽALI

ANA BRNABIĆ O PROTESTU ISPRED SKUPŠTINE: Najstrašnije kršenje mera! Većina bez maski, a distanca se nije držala

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da ono što je viđeno na današnjem ekološkom protestu u Beogradu, predstavlja najstrašnije kršenje mera.

"Videli smo masovna okupljanja ljudi gde je većina bila bez maski a distanca se nije držala", rekla je ona.

Ocenila je kao najtužnije i najlicemernije to što je na skupu govorio i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić i okupljenima rekao da imaju podršku lekara i da je on zadovoljan što se okupio veliki broj ljudi.

"Sigurna sam da lekari ne bi mogli da podrže takvo masovno okupljanje u situaciji kada imamo blizu 8.000 hospitalizovanih i više od 3.000 zaraženih dnevno", rekla je Brnabić.

Navela je da je na skupu bio i prof. dr Zoran Radovanović, koji kao i Rade Panić kritikuje vlast da njene mere nisu dovoljno oštre, a sada su i sami na skupu na kome se krše mere.

"To mi je nejasno i licemerno je. Napadali su skup kod spomenika Stefanu Nemanji na kome je bilo 200-300 ljudi, a ovo im je u redu gde je bilo mnogo više okupljenih", rekla je Brnabić i ocenila da se izjavama poput one da masovno okupljanje ima podršku lekara, šalje pogrešna poruka.

Ana Brnabić kaže da je dobro to što više u Srbiji glavne teme nisu radna mesta i da li će kasniti penzije, nego zaštita životne sredine i da je i Vlada Srbije ekologiju stavila među svoje prioritete.

Brnabić je, osvrćući se na današnji ekološki protest u Beogradu, istakla da joj nije jasno kako ovakvi protesti nisu organizovani pre osam ili 10 godina, kada nije, kao sada bilo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, niti je ulagano u filtere za termoelektrane i kada nije bilo gasifikacije Srbije.

"Ovim problemom se počelo baviti 2014. godine kada je krenula izgradnja prvog postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na našim termoelektranama i to u Kostolcu. Od 2014. do danas mi smo uložili više od 600 miliona evra u ova postrojenja", rekla je premijerka i dodala da se sada rade oba bloka TE "Nikola Tesla".

Brnabić je najavila i da će se izgraditi 27 novih postrojenja za prečišćavanje otpadniih voda širom Srbije.

"Zato čudi što se protest održava sada, kada smo nedavno usvojili prvi Zakon o klimatskim promenama a pre dva dana je završena javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, da pojačamo standarde u Srbiji", navela je ona.

Istakla je da je čudi što niko danas na protestu nije pomenuo ove pozitivne stvari koje su urađene, ali da je uvek spremna da čuje konstruktivne predloge.

Navela je i da joj je žao što su danas na protestu bile organizacije koje su, kako je rekla, finansirane iz inostranstva i to od strane zemalja koje su jedni od evropskih lidera u proizvodnji energije iz malih hidroelektrana, protiv čije izgradnje u Srbiji se ove organizacije bore.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track