Najnovije vesti

EKOLOŠKI PROTEST ISPRED SKUPŠTINE Vujović: Ministarstvo radi na rešavanju ekoloških problema, oni nisu nastali preko noći
Foto: Stefan Stojanović MONDO

počeo u 13 časova

EKOLOŠKI PROTEST ISPRED SKUPŠTINE Vujović: Ministarstvo radi na rešavanju ekoloških problema, oni nisu nastali preko noći

Beograd
17:18h

BEOGRAD - Protest pod nazivom "Ekološki ustanak" počeo je danas u 13 časova ispred Narodne skupštine.

Na platou ispred zgrade parlamenta postavljena je bina sa razglasom. Blokirane su obe trake oko Trga Nikole Pašića a oko polovina okupljenih se ne pridržava protivepidemioloških mera. Organizatori su najavili da učesnici protesta biti u grupama od četvoro ili petoro, a da će razmak izmedju njih biti tri metra. Reč je o protestu za očuvanje reka na kojem će, prema najavama organizatora, biti predstavljeno 20 zahteva.

Posle proteestne šetnje, učesnici su se razišli. Saobraćaj je u pojedinim delovima grada bio privremeno obustavljen, a incidenata nije bilo. 

Vujović: Ministarstvo radi na rešavanju ekoloških problema

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja danas u Beogradu, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade.

U saopštenju za javnost, ona je navela da se prvi rezultati pokrenutih projekata očekuje već u ovoj godini.Vujovićeva je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine, što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj.

Ministarka je poručila građanima da će ovu godinu obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije.

Ona je navela da su svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, prisutni više decenija i da će se u narednom periodu brže rešavati.

"Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže", navela je Vujovićeva.

Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole.

Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca.

"Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja u životnoj sredini. Građani su svedoci šta smo sve uradili za samo pet meseci, a nećemo stati dok ne ostvarimo krajnji cilj, a to je da građani i sva deca u Srbiji imaju zdravu životnu sredinu kakvu i zaslužuju", poručila je ministarka Vujović.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...