POSLANICI NERADNICI: Bajatović beži od Skupštine, Ljupko prima platu a sedi u Vijetnamu! Mrkonjić se izvlači na godine
Foto: Kurir, Starsport

lenja skupština

POSLANICI NERADNICI: Bajatović beži od Skupštine, Ljupko prima platu a sedi u Vijetnamu! Mrkonjić se izvlači na godine

Politika -

Socijalisti izbegavaju parlament onda kada je najvažnije. Od 143 glasanja tokom ovog saziva, direktor "Srbijagasa" propustio čak 140. Na 114 nije bilo ni poznatog fudbalskog trenera, niti počasnog predsednika SPS

Stabilna vladajuća većina, koja od njih uopšte ne zavisi, očigledno je razmazila poslanike Socijalističke partije Srbije, pa su mnogi od njih dozvolili sebi luksuz da vrlo retko sede u skupštinskim klupama, a neki čak nikad nisu prisustvovali glasanju u parlamentu!

Da mu je dužnost poslanika zadnja rupa na svirali pokazao je najplaćeniji srpski funkcioner Dušan Bajatović, inače direktor "Srbijagasa", koji je od 143 glasanja tokom ovog saziva propustio čak 140, pokazuje evidencija portala Otvoreni parlament. Za pokazanu aktivnost Skupština mu inače godišnje plaća 446.246 dinara.

Glas iz Azije

Ni fudbalski trener Ljubomir Ljupko Petrović nema pohvalnu statistiku, jer se kao poslanik SPS nije pojavio na 114 glasanja. To je razumljivo ako se ima u vidu jedna neverovatna okolnost - ovaj narodni predstavnik ujedno je i trener u dalekom Vijetnamu! Naime, Petrović ove godine nije kročio u srpski parlament, jer je u decembru 2020. potpisao ugovor u ovoj azijskoj zemlji. Bez obzira na novi angažman, Petrović je u zvaničnom registru i dalje na platnom spisku parlamenta, s mesečnim primanjima od oko 116.000 dinara.

Ljupko Petrović
foto: Starsport©

Ni počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić se nije proslavio na glasanjima, jer ga nije bilo u sali kada se odlučivalo o 114 predloženih zakona. Najstarija poslanica Smilja Tišma propustila je sva 143 glasanja, Jelica Sretenović 62, a Vladan Zagrađanin 51 glasanje.

Milutin Mrkonjić
foto: Zorana Jevtić

Za razliku od njih, bez neopravdanog izostanka je njihov stranački šef, ali i predsednik parlamenta Ivica Dačić, koga u tome prate još samo šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević i nekoliko najmlađih poslanika.

Noćni termini

Milićević za Kurir kaže da ima razumevanja za izostanke svojih kolega. Pokušao je i da ih opravda.

Đorđe Milićević
foto: Dragana Udovičić

- Mrkonjić je legenda SPS, on je čovek u godinama i imamo razumevanja za to da ne može po ceo dan da sedi u parlamentu. Bajatović vodi ozbiljan sistem i angažovan je na brojnim velikim projektima gasifikacije. Za Smilju Tišmu gajimo ogromno poštovanje zbog svega što je prošla. Oni treba da ostanu poslanici, jer smo unutar poslaničke grupe tako organizovani da naš poslanik bude prisutan onog trenutka kada je na dnevnom redu nešto iz njegove oblasti. Drago nam je da su mlađi pokazali agilnost. Imamo stabilnu većinu i mislim da sasvim dovoljan broj naših poslanika prisustvuje sednicama. Glasanja su uglavnom u večernjim satima i pokušavamo da nađemo ravnotežu u smislu prisustva poslanika - izjavio je Milićević.

On potvrđuje i da je Ljupko Petrović zaista u Vijetnamu i kaže da je procedura povodom njegove ostavke na poslaničko mesto, koju je podneo preko konzulata u ovoj azijskoj državi, i dalje u toku.

Ivica Dačić

Ko neće obaveze, neka odstupi

Ivica Dačić, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Vladan Zagrađanin
foto: Marina Lopičić, Dragana Udovičić, Sonja Spasić

Šef SPS Ivica Dačić najavljuje rezove svojim saborcima.

- Poslanički klub treba da analizira aktivnost poslanika. Ko ne želi ili ne može da odgovori obavezama, ne treba više da bude poslanik - poručio je on za naš list.

I. Kljajić/ Kurir.rs Foto: Kurir, Starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track