Najnovije vesti

NOVA PROVOKACIJA RAGMIJA MUSTAFE: Kod Velikog Trnovca počinju radovi na spomeniku Komandantu Lešiju
Foto: Aleksadnar Jovanović

drskost

NOVA PROVOKACIJA RAGMIJA MUSTAFE: Kod Velikog Trnovca počinju radovi na spomeniku Komandantu Lešiju

Politika
21:24h

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je da su na uzvišenju iznad Velikog Trnovca na jugu centralne Srbije počeli radovi na uređenju prostora i izgradnji objekta posvećenog komandantu tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju, poznatom i kao komandant Leši.

On je za Radio slobodna Evropa objasnio da će to biti mesto na kojem će se "negovati sećanje na komandanta Lešija", koga , kako tvrdi, na tom prostoru doživljavaju "kao heroja novije istorije, čoveka koji se žrtvovao za dobrobit svog naroda”, prenosi Kosovo onlajn.

Mustafa je dodao da se na brdu iznad Velikog Trnovca ne događa ništa strašno i opasno po državu, kako se, po njegovoj oceni, tretira svaka inicijativa Albanaca na jugu Srbije.

On je za RSE na albanskom ocenio da su "opasne izjave koje dolaze iz Beograda prema kojima su Albanci uvek državni neprijatelji“.

Ridvan Chazimi je bio je jedan od četiri komandanta terorističke organizacije Oslobodilačka vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Poginuo je 2001. godine tokom sukoba sa Združenim snagama bezbednosti na brdu Crni kamen kod Velikog Trnovca.

Na ulazu u Veliki Trnovac lokalni Albanci su mu 2002. godine podigli spomenik, a 2012. je u tom mestu otovren i muzej posvećen njemu, koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...