Najnovije vesti

Brnabić:U postojenja za odsumporavanje do sada je uloženo 600 miliona evra
03:05

Brnabić:U postojenja za odsumporavanje do sada je uloženo 600 miliona evra

u poseti te kostolac

PREMIJERKA BRNABIĆ U KOSTOLCU: Zaštita životne sredine jedan od 3 prioriteta Vlade Srbije, Skoplju dodatnih 13.000 vakcina (VIDEO)

Politika
13:53h

BEOGRAD - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas boravi u poseti Termoelektranu "Kostolac" i obilazi blok "Kostolac B" (Drmno bb).

U poseti, zajedno sa premijerkom, jesu i potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarska za zaštitu životne sredine Irena Vujović i vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Brnabić (@anabrnabic)

Borba za zastitu životne sredine počela 2014.

Brnabićeva je obišla danas postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani Kostolac Blok B koje ispunjava najstrože ekološke strandarde EU i najavila da će u narednom periodu nastaviti da predstavlja konkretne rezultate u zaštiti životne sredine koja je počela 2014. godine. Poručila je da je zaštita životne sredine jedan od tri prioriteta vlade i da to govori o stepenu razvoja Srbije.

Ona je novinarima posle obilaska Bloka B rekla da je imala žarku želju da dođe u Kostolac i da podseti na to gde, kada i ko je počeo borbu za zdraviju životnu sredinu u Srbiji.

- Da se podsetimo da je borba za zaštitu životne sredine u ovoj zemlji počela tek 2014. kada je krenula vlada Aleksandra Vučića. Šest godina kasnije, 2020. godine Srbija dobija vladu koja kao jedna od tri prioriteta stavlja zaštitu životne sredine, rekla je Brnabić. Oni koji, kaže, danas kritikuju vladu ništa nisu uradili od 2002. do 2012. na zaštiti životne sredine, i da su oni izdavali dozvole Rio Tintu i prodali sva naša vodoizvorišta.

Brnabić:U postojenja za odsumporavanje do sada je uloženo 600 miliona evra
03:05

Brnabić:U postojenja za odsumporavanje do sada je uloženo 600 miliona evra

- Oni su izdavali sve dozvole za projekte protiv kojih danas protestuju, prodali su sva naša vodoizvorišta i pravo na eksploataciju naše pijaće vode dok su bili na vlasti, kaže Brnabić. Navela je da je 2002. prodato prvo naše vodoizvorište, a 2008. i Mivela iz Trstenika kao jedna od najkvalitetnijih pijaćih voda u Srbiji hrvatskom Agrokoru Ivice Todorića za čitavih četiri miliona evra.

- Sva vodoizvorišta su prodata do 2011. za ukupno 60 miliona evra. Prvo rešenje za odobrenje radova Rio Tintu izdato je 2004. i 17 godina je Rio Tinto na Drini. Nismo ga mi doveli, rekla je Brnabić.

Navela je da su 2012. vlada Mirka Cvetkovića i tadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić izdali rešenje za izvođenje radova Rio Tinta u Loznici i to na bušotinama velikog prečnika. 

- To se dešava 2012. Ti ljudi nama danas spočitavaju te iste projekte, kaže Brnabić. Brnabić je napomenula da je izgradnja filtera TE Kostolac Blok B počcela 2014. i da je tadašnja vlada Aleksandra Vučića, uprkos poplavama, ekonomskim problemima i neophodnoj potrebi za fiskalnom konsolidacijom ipak donela odluku da uloži 130 miliona dolara u prvi filter za odsumporavanje na jednoj našoj termoelektrani.

Naglasila je da je to jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije i da je od 2014. do danas vlada ulozila ukupno oko 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje koja bi osigurala čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana.

- Završili smo ovo postrojenje, ovaj flter za odsumporavanje na TE Kostolac Blok B, u toku je izgradnja tih postojenja u Bloku, a i Bloku B u TENT-u”, rekla je Brnabić. Podsetila je da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje počela 1. decembra 2020. na TENT Blok B.

Ana Brnabić
foto: Tanjug Printscreen

Navela je da je u martu ove godine Skupština usvojila zakon o klimatskim promenama kao prvi sistemski zakon koji se bavi ovom važnom temom.

Najavila je da će u narednim nedeljama obići još neke projekte i videće se šta je sve urađeno u zaštiti životne sredine na najkonkretniji način, a šta je u planu.

- Na kraju krajeva samo dela govore, rezultati koji su iza nas, a ovi koji protestuju protiv Rio Tinta, mislim pre svega na bivšu vlast i političare koji su na ulicama, ne mislim na ekološke pokrete, jesu ti koji su njih dovodili, njima davali dozvole. Najstrašnije je licemerje da nama oni danas pričaju o zaštiti životne sredine, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić
foto: Tanjug Printscreen

Navela je i da će u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti uloženo šest milijardi evra, a da njihova izgradnja počinje u 27 lokalnih samouprava.

Predsednica vlade je TE Kostolac posetila sa ministarkama rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, Zoranom Mihajlović i Irenom Vujović, kao i sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

Vujović: Postrojenja za odsumporavanje važna za manje aerozagađenje

Postrojenja za odsumporavanje, poput onog izgrađenog u TE Kostolac blok B, daju značajan doprinos u snažnoj borbi protiv aero-zagađenja, rekla je danas ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović. Ona je novinarima, nakon obilaska postojenja sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović, rekla da je to postrojenje urađeno po svim evropskim standardima i uz sve potrebne saglasnosti resornog ministarstva.

Navela je da takva postrojenja dovode do ispunjenja planova koji su predviđeni i Nacionalnim planom za smanjenje emisija. "Ovo je takođe dokaz da se jako borimo protiv aero-zagađenja, ne samo kada su u pitanju stara i velika postrojenja kao što je ovo u Kostolcu", rekla je Vujović i navela da su u prethodnom periodu raspisani pozivi svim jedinicama lokalne samouprave, na konkurse za zamenu kotlova pravnih i fizičkih lica i za pošumljavnje.

Naglasila je da se nastoji da se paralelno sa tim i problem velikih postrojenja, ali i individualnih ložišta, kao jedan od većih zagađivača, reši do sledeće grejne sezone. "Do kraja 2022. godine videćemo već prve značcajnije rezultate u mnogim gradovima Srbije", rekla je Vujović. Kada je reč o smanjenju aero-zagađenja, ona je istakla Kragujevac, u kome će čitava gradska toplana biti promenjena, zahvaljujući kreditu EBRD-a i da će tako aero-zagađenje u tom gradu biti svedeno na minimum. "Ovo je tek početak. Uložili smo veliku energiju i sredstva, a vidimo da postoji veliko interesovanje jedinica lokalne samouprave za ovakve i slične projekte, koje sprovodi Ministarstvo", rekla je Vujović.

Severnoj Makedoniji donirano dodatnih 13.000 vakcina

Srbija je Severnoj Makedoniji donirala dodatnih 13.000 vakcina "Sputnjik V", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, navodeći da je do sada toj zemlji donirano ukupno 48.000 vakcina.

Brnabić je novinarima u Kostolcu, posle obilaska termolektrane, rekla da je Severnoj Makedoniji kasno sinoć isporučeno dodatnih 13.000 vakcina "Sputnjik V", u okviru kontigenta od 20.000 vakcina komponente dva, namenjene za revakcinaciju. Podsetila je da je tih 20.000 vakcina isporučeno pre tri nedelje.

Brnabić:U postojenja za odumporavanje do sada je uloženo 600 miliona evra
03:05

Brnabić:U postojenja za odumporavanje do sada je uloženo 600 miliona evra

Premijerka je naglasila da ima dovoljno vakcina za naše građane i da će, ukoliko bude potrebe, Srbija i dalje biti otvorena za podršku prijateljima i partnerima u regionu. "Ne možemo se vratiti normalnom životu, ako se svi ostali ne vrate normalnom životu. To je ulaganje u jednu zajedničku sigurnost i bezbednost", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...