ZORAN MILANOVIĆ NUDI GARANCIJE ZA KRVNIKA! Hašima Tačija pokušava da izvadi iz zatvora!
Foto: EPA Boris Pejović

ŽESTOKA provokacija

ZORAN MILANOVIĆ NUDI GARANCIJE ZA KRVNIKA! Hašima Tačija pokušava da izvadi iz zatvora!

Politika -

Šef Hrvatske se ponudio da bude jemac za bivšeg kosovskog predsednika, koji je optužen za jezive zločine nad Srbima. Ovo je iskazivanje ljubavi prema separatistima i skupljanje političkih poena, ocenjuju sagovornici Kurira

Hrvatski predsednik Zoran Milanović otvoreno se svrstao na stranu Albanaca, koji su u Hagu optuženi za jezive zločine nad Srbima na Kosmetu. On se, naime, ponudio da da garancije u Specijalnom sudu za nekadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija i druge pripadnike terorističke OVK kako bi bili pušteni da se brane sa slobode.

To je otkrila državna službenica Hrvatske Ermina Ljekaj Prljaskaj. Ona je kazala da Hrvatska podržava Kosovo i da je raspoložena da pruži garancije za Tačija i druge haške pritvorenike, prenosi Reporteri.

Bratstvo po oružju

I bivši komandant OVK Hisen Beriša potvrdio je da Hrvatska nudi kauciju za haške optuženike. Kako je naveo, Milanović je ponudio da bude jemac u Specijalnom sudu za puštanje Tačija i drugih da se brane sa slobode.

Hasim Taci
foto: AP Dmitar Dilkof

- Moj prijatelj iz Hrvatske rekao mi je da je hrvatski predsednik ponudio da bude garant za puštanje na privremenu slobodu za sve koji su tamo - rekao je Beriša.

Bivši šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje za Kurir da Milanović na ovaj način iskazuje ljubav prema separatistima.

- Svi su oni bili rasturači bivše zemlje. Oni dele bratstvo po oružju i sada se Milanović pojavljuje kao jedan od saučesnika u razbijanju bivše zemlje da pruži pomoć drugom njenom rasturaču. To nimalo ne iznenađuje, tu solidarnost iskazuju ljudi koji su imali zajednički cilj, te je normalno da se sada ispomažu. Čudno je samo to što je Milanović ipak predsednik države koja je pritom članica EU i NATO, a iskazuje podršku čoveku koji je optužen za ratne zločine - kaže Jovanović.

Vladislav Jovanović
foto: Dragan Kadić

Sličan se sličnom raduje

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić poručuje da se "sličan sličnom raduje".

- Jedina razlika je u tome što je Tači ubijao srpske civile, a Milanović bi to voleo, pogotovo kad je pijan. A to je u poslednje vreme sve češće - kaže Glišić.

Prištinske optužbe za genocid

Prete tužbom - Beograd: To je pravno nemoguće

Prištinska vlast ne prestaje sa sumanutim potezima. Portparol Vlade Kosova Rozafa Keljmendi najavila je da će pre kraja sledeće godine pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) biti podneta tužba za genocid protiv Srbije, preneo je portal Kossev.

- Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podneti pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema - rekla je ona.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović kaže da mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim "uzavrelim glavama" i da u pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji:

- Provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan.

Politikolog Jelena Vukoičić kaže za Kurir da u potezu hrvatskog predsednika vidi isključivo kontinuitet ekstremne antisrpske politike koja dolazi od strane svih političkih predstavnika te zemlje.

- To je kod njih neki ideološki smer politike prema Srbima, koja tamo donosi poene i oni u svakom nedostatku drugih ideja, koje bi privukle birače, okreću se antisrpskoj retorici i na tome dobijaju bodove. Konstantno Srbe optužuju za sve, što vrlo šesto poprima i šizofrene okvire - kaže ona.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track