UPOZORENJE Toma Fila: Karadžića ne slati u britanski zatvor, to je kao da ga šalju u smrt!
Foto: Profimedia

POLITIKA

UPOZORENJE Toma Fila: Karadžića ne slati u britanski zatvor, to je kao da ga šalju u smrt!

Politika -

Ako već treba negde da ga šalju na izdržavanje kazne, to treba da bude u nekoj od skandinavskih zemalja, kaže poznati advokat

Ako bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, zaista prebace u Veliku Britaniju na odsluženje kazne, kako je saopšteno prekjuče, potpisaće mu smrtnu presudu, ocenjuju advokati.

Piter Robinson, Karadžićev advokat, rekao je za BBC na srpskom da je u ponedeljak, 10. maja, podneo prigovor na ovu odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji, jer bi tamo bio ugrožen.

- Tvrdi da bi bio ratni zarobljenik jer je Ujedinjeno Kraljevstvo učestvovalo u ratu u Bosni na strani muslimana i da bi tamo bio ugrožen zbog muslimanskih ekstremista - rekao je Robinson.

Radovan Karadžić
foto: EPA/Peter Dejong

Da bi Karadžić odlaskom u neki od zatvora u Velikoj Britaniji bio životno ugrožen, za Kurir ocenjuje i beogradski advokat Toma Fila, koji je godinama zastupao haške optuženike.

- Sramota je što uopšte hoće da ga pošalju na odsluženje kazne u Veliku Britaniju. Smatram da je, kada nekoga šaljete u Veliku Britaniju, gde je 80 odsto zatvorenika muslimanske veroispovesti, isto kao da ga šaljete u smrt. Ili da ga sve vreme tamo drže u samici kako niko ne bi mogao da mu naudi. Ako već treba negde da ga šalju na izdržavanje, to treba da bude u nekoj od skandinavskih zemalja - izričit je Fila.

On podseća na slučaj generala Radislava Krstića, koji je u Hagu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici, a koga su muslimani pokušali da ubiju.

Toma Fila
foto: Zorana Jevtić

- Krstić, koji je bio osuđen za naznaku genocida u Srebrenici, bio je poslat na odsluženje u Veliku Britaniju. A tamo je, kao što sam rekao, preko 80 odsto zatvorenika muslimanske veroispovesti, koji robijaju uglavnom zbog droge i terorizma. Oni su pokušali da ga ubiju, da ga zakolju nekim malim nožićima i žiletima, ali je pukom srećom naišao stražar. Nakon toga je vraćen u Sheveningen - dodaje Fila.

Inače, oktobra 2015. sud u Ujedinjenom Kraljevstvu isplatio je Radislavu Krstiću 35.000 funti naknade zbog štete pretrpljene tokom napada dok je služio kaznu u toj zemlji, a kako tvrdi Karadžićev advokat, posle toga su se dogodili i drugi ozbiljni incidenti u zatvorima Long Lartin i Vudhil.

U izboru pet zatvora Da li ide u "pansion za monstrume"

Britanska vlada nije precizirala u kojem zatvoru će Karadžić izdržavati kaznu, ali su istakli da je reč o muškom zatvoru s maksimalnim obezbeđenjem za najteže osuđenike. U tu kategoriju spada pet zatvora: Franklend, Ful Saton, Long Lartin, Vejkfild i Vajtmor. Inače, Vejkfild je poznat i pod imenom "pansion za monstrume".

Foto/Source:Profimedia/ Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track