STRAHUJEMO ZA RADOVANOV ŽIVOT: Sonja Karadžić zabrinuta za oca zbog prebacivanja u britanski zatvor HOĆE DA GA DRŽE U SAMICI
Foto: EPA

ugrožena ljudska prava

STRAHUJEMO ZA RADOVANOV ŽIVOT: Sonja Karadžić zabrinuta za oca zbog prebacivanja u britanski zatvor HOĆE DA GA DRŽE U SAMICI

Politika -

Apsolutno i sa razlogom strahujemo za Radovanov život nakon vesti da ga prebacuju u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora. Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolika želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti.

Ovako priča ćerka nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Sonja Karadžić Jovičević

- Imam razumne osnovne da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rešenje po Radovana - ističe Karadžić-Jovičević.

Ističe da joj je potpuno neshvatljivo da Savet bezbednosti, kao osnivač Haškog tribunala, dopušta da jedan čovek krši pravilo koja je Savet bezbednosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što je bliže porodice.

-Što se nas porodice tiče, ovo je znatno otežana Radovanova životna situacija. Apsolutno mu je ugrožen život, a nama porodici je otežana bilo kakva mogućnost da ga posećujemo i zbog viza i svih drugih okolnosti. Potpuno je urađeno sve suprotno uspostavljenoj praksi Saveta bezbednosti, a da vam ne govorim i da postoji želja da bude u samici ili da 24 sata bude konstantno ugrožen. Ovo je svesna priprema ubistva Radovana sa predumišljajem - ističe Sonja Karadžić Jovičević.

Naglašava da predsednik suda u Hagu ni jednom Srbinu zatvoreniku ma u kojem kazamatu bio nije dozvolio institut smanjenja kazne ili puštanja na slobodu nakon odslužene dve trećine kazne.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track